De deelnemers genoten met volle teugen tijdens de tweede Sing-In.
De deelnemers genoten met volle teugen tijdens de tweede Sing-In. Foto: Henk Lammen

"Ik geniet er echt van"

VENRAY | Popkoor Venrode Voices uit Venray hield zaterdag voor de tweede keer een geslaagde Sing-In. Bijna negentig zangers en zangeressen genoten bijna een dag lang van samen muziek maken. Er werden onder leiding van de Nederlandse dirigent Gregor Bak bekende en gevarieerde nummers ingestudeerd, van musical tot klassiek, van popmuziek tot Nederlandstalig. Met zijn aanstekelijke humor bezorgde hij de deelnemers een prachtige, muzikale dag die werd afgesloten met een gratis toegankelijk concert in Odeon.

Door Henk Lammen

Op het juiste moment kom ik binnen tijdens de repetitie in Odeon. 'Het is nu zevenstemmig geworden, geweldig! Toppie joppie!' Gregor Bak kraait het uit van plezier als de groep zangers en zangeressen op eigen wijze het nummer The Rose van Bette Midler interpreteert. In twee uurtjes tijd gooit hij de ene na de andere oneliner eruit. Bak is net als een jaar eerder weer ingehuurd voor de begeleiding van de tweede Sing-In van popkoor Venrode Voices. De dirigent is bekend van diverse tv-programma's, waaronder Zo vader, zo zoon en Thank you for the music. In alles straalt hij een muziekliefhebber uit. Serieus op de momenten dat de zingende dames en heren de fout in gaan, met een aanstekelijke lach en een kwinkslag als de groep na ruim drie uur repeteren dreigt in te kakken. 'Het wordt mooi, ik hoor een hoop goede noten', 'Nee, nee, stelletje ongeduldigen, 'We gaan nu Let the Sunshine in'.

Als koorlid Dora Garson van Venrode Voices tijdens het instuderen van het nummer Het is een nacht van Guus Meeuwis vriendelijk vraagt of de laatste drie noten langer mogen, is Bak onverbiddelijk. 'Nee, want dat is niet mooi!' Garson houdt maar wijselijk haar mond als de maestro spreekt. In twee uur tijd komt een rijtje bekende nummers voorbij. Van Summer days en You're the one that I want uit de musical Grease, het prachtige klassieke Slavenkoor uit Nabucco van Verdi tot Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder van Ramses Shaffy. Heerlijke meezingers voor het concert dat een uur na de repetitie in de zaal van Odeon zal plaatsvinden. 'Het ligt niet aan jullie, maar het gaat heel goed', steekt Bak aan het eind van het slotnummer Let the Sunshine alle deelnemers nog een hart onder de riem. Geen bedrukte gezichten bij de zangers en zangeressen. Ze hebben de humor van Bak leren waarderen, maar ook zijn vakmanschap en bevlogenheid. Het is echt genieten geblazen.

"En dat is nu precies de bedoeling", legt koorlid Garson in de pauze van een uur uit. Voordat het concert voor familie, vrienden en bekenden plaatsvindt, mogen de deelnemers even uitpuffen. Om zich om te kleden, mooi te maken en zich op te laden voor hun eenmalig optreden. Garson: "We zijn heel tevreden. Vorig jaar hadden we 83 deelnemers, nu 88. Het is een leuke dag voor mensen om kennis te maken met muziek. Maar we verwelkomen vandaag ook mensen van andere koren uit de regio, zoals uit Bergen en Deurne. Daarnaast doen ook verschillende oud-leden mee." Ze steekt Gregor Bak een veer op de hoed. "Hij doet het geweldig. Eigenlijk zonder structuur, maar wel met enorm veel humor. Hij probeert echt het enthousiasme en liefde voor muziek over te brengen. Dat is een geweldig compliment. Al zouden wij als koor niet altijd zo kunnen repeteren. Dat zijn we niet gewend", lacht ze.

"Ik geniet er echt van", straalt Joke Vleeshouwers uit Venray na de repetitie bij een kopje koffie in het restaurant van Odeon. "Gregor brengt het zo leuk. Met humor, een lach, maar op andere momenten ook heel serieus. Ik vind het prachtig hoe hij met een groep mensen, zo maar uit het niets, iets moois kan neerzetten. Het is leerzaam, maar daarnaast ook heel gezellig."

Naast haar zit Ine Ouwerkerk uit Leunen. Beide dames maken deel uit van het koor Golden D-Light. Zij sluit zich maar al te graag aan bij Joke. "Het is mooi hoe hij zo'n hele club zangers en zangeressen weet te motiveren en enthousiasmeren. Dit is een hele goede dag in mijn leven. Ik geniet volop", glundert Ine.