Talenten van Kunstencentrum Jerusalem die het speciaal traject volgen.
Talenten van Kunstencentrum Jerusalem die het speciaal traject volgen. Foto: Kunstencentrum Jerusalem

"Aandacht voor talenten"

Venray | Ook dit seizoen is er weer een grote groep talenten die het talententraject gaat volgen bij Kunstencentrum Jerusalem in Venray. Vorige maand was er een informatiebijeenkomst voor deze talentenklas en hun ouders. Maar liefst 25 talenten krijgen de kans om zich op een professionele wijze verder te ontwikkelen in muziek/zang, dans en musical.

Door Henk Lammen

"De docenten van KCJ hebben vorig seizoen hun talentvolle leerlingen voorgedragen en deze leerlingen mochten meedoen aan een auditie. Een commissie van diverse docenten intern en vakmensen extern heeft aan de hand van die auditie besloten of deze kandidaten voldoen aan het profiel talent", aldus Myrna van Rens van Jerusalem. "Met talent wordt bedoeld een bijzonder goed ontwikkelde eigenschap van een bepaald persoon. Bij een talent spelen de aangeboren eigenschappen een grote rol. De fysieke gesteldheid, intelligentie, de motivatie en het doorzettingsvermogen van de leerling bepalen in hoeverre dit talent zich verder kan ontwikkelen", omschrijft Van Rens de term talent.

"De begeleiding van het talent door een docent met de juiste competenties is zeer belangrijk. Kunstencentrum Jerusalem zorgt voor deze begeleiding van talentvolle leerlingen en het is uniek dat er zo veel talentvolle leerlingen uit Venray en omgeving via ons doorstromen naar vakopleidingen."

Volgens haar is het heel belangrijk dat, om een talent goed te begeleiden, het nodig is dat een coach/docent de juiste competenties heeft. "Je moet weten waar het startpunt en eindpunt ligt binnen het traject en dat proces blijven begeleiden en overzien: wat zijn de doelen? Hoe verloopt de ontwikkeling? Welke competenties heb je nodig? En steeds weer het einddoel weten te bewaken. Een goed klimaat, waarin alle neuzen dezelfde kant op wijzen, moet je weten te ontwikkelen. Het is altijd weer de uitdaging om dat hele proces te bewaken en kinderen te coachen om er het maximale uit te halen."

Binnen de diverse afdelingen van het Venrayse kunstencentrum volgens leerlingen dit seizoen het talententraject. Binnen de afdeling muziek/zang zijn dat Vera Seroo (piano), Jurian van Beusekom (blokfluit), Louise Looman (zang), Jesper Spreeuwenberg (trompet) en Ebelien Min (blokfluit).

De afdeling musical herbergt eveneens veel talenten: Myrthe Kater, Rona Loeffen, Markella Michail, Zara ter Steege, Eline Baltussen, Lotte List en Kris Arts. De grootste groep talenten behoort tot de afdeling dans. Maar liefst dertien talenten zijn geselecteerd voor het speciale traject: Kaat Merx, Giulia Penco, Elysa van Rens, Inez van Veghel, Elke de Haas, Sarah van de Laar, Renske van den Woldenberg, Julia de Groot, Madelief Sonnemans, Daantje Eijsbouts, Merlijn Ewalts, Zoƫ Elfrink en Vera Basten.

De leerlingen van het talententraject zullen in het nieuwe jaar diverse malen te bewonderen zijn. Op zondag 20 maart 2016 is er een talentenvoorstelling, op zaterdag 18 juni 2016 in de dansvoorstelling in De Maaspoort in Venlo.

Tot slot zijn er op zaterdag 2 en zondag 3 juli 2016 musicalvoorstellingen in Theater de Weijer in Boxmeer.