Rudi Verhagen is komend weekend opnieuw gastheer tijdens het G-judotoernooi in Venray.
Rudi Verhagen is komend weekend opnieuw gastheer tijdens het G-judotoernooi in Venray. Foto: Henk Lammen

"Blije kopjes, mooi hè!"

Voor de zevende keer wordt op zaterdag 21 november het internationale G-judotoernooi Shenshu gehouden in Venray. De wedstrijden beginnen om 09.00 uur in sporthal De Wetteling. Organisator Rudi Verhagen is trots dat het aantal deelnemers opnieuw is gegroeid. "Twee jaar geleden telde het toernooi 220 deelnemers, nu komen 285 judoka's uit dertien landen naar Venray. Ja, daar ben ik inderdaad trots op."

Door Henk Lammen

De zevende editie van het toernooi bestaat uit twee delen. Vanaf 09.00 uur vindt het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) voor de niveaus 1 en 2 plaats. Sportinstituut Verhagen is de organisator van het ONK en faciliteert het toernooi dat wordt geopend door wethouder Lucien Peeters. "In het verleden werd het toernooi later op de dag gehouden. Nu is besloten het ONK naar de morgenuren te halen. Een Nederlands kampioenschap waardig", aldus Rudi Verhagen. Om 13.00 uur opent burgemeester Hans Gilissen het Shenshu (Japans voor kampioen, red.) toernooi voor G-judoka's. Tot 15.00 uur komt de jeugd tot en met 15 jaar in actie, vervolgens is het de beurt aan de senioren. Tussen de bedrijven door zijn er omlijstende activiteiten zoals een demonstratie streetdance en een paaldansact,

Met bijna 300 deelnemers zet Sportinstituut Verhagen het evenement in Venray op de judokaart. "We zijn het grootste G-judotoernooi ter wereld. Dankzij het netwerk dat we in de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Natuurlijk zijn we daar trots op. Aan het eerste toernooi deden nog geen honderd judoka's mee, nu is het aantal bijna verdrievoudigd."

Een toernooibestuur, dat naast Verhagen bestaat uit Nico de Bakker en Mady Holtackers, is een jaar geleden begonnen met de eerste voorbereidingen voor het toernooi. Alle deelnemers zijn ondergebracht op twee recreatieparken in de regio en een hotel in Venray. Tijdens de dag zijn ruim 50 vrijwilligers, onder wie zes teammanagers, in de weer om alles in goede banen te leiden. De opvang en begeleiding van de judoka's, jurering, de matindeling, de prijsuitreiking, voor alle facetten van het toernooi staan de vrijwilligers klaar. "Zonder die mensen kun je een dergelijk toernooi nooit organiseren", benadrukt Rudi het belang van de vrijwilligers. "Je kunt de organisatie vergelijken met een klein bedrijf. Iedereen heeft zijn taak, waardoor je de deelnemers en hun begeleiders een vlekkeloos verloop van het toernooi kunt garanderen."

Op de vraag wat de kracht is van het Shensu-toernooi hoeft de ervaren judocoach niet lang na te denken. "Voor iedereen moet het gezellig zijn. Keileuk! En op de mat moet er geknokt worden voor de medailles. We willen dat gezelligheid en sfeer hand in hand met elkaar gaan. Dat doen we het als organisatie ook voor. Een gezellig toernooi organiseren met sportieve uitslagen. Dat je aan het einde van de dag weer die blije kopjes ziet. Met of zonder medaille. Dat is onze drive om iedere twee jaar het toernooi te houden. De vele uren voorbereiding zijn dan niet voor niets geweest." "Of er nog rek zit in het toernooi?", herhaalt Verhagen de slotvraag. "Ik denk dat 400 deelnemers het maximum is. Naast het leveren van prestaties moet het een gezellig toernooi blijven."