Met een rake klap scoort Femke Beurskens een punt voor Set Up.
Met een rake klap scoort Femke Beurskens een punt voor Set Up. Foto: Henk Lammen

"We willen veel leren"

Set Up-Hovoc 2 4-0. Setstanden: 25-19, 25-23, 25-22 en 25-19.

MEERLO | De volleybalsters van Set Up blijven vriend en vijand verbazen in de eerste klasse E. In sporthal 't Brugeind won de promovendus zaterdagavond met maximale cijfers van Hovoc 2: 4-0. Door deze zege staat Set Up tweede in de stand met slechts een puntje achterstand op koploper Argos. "Vooraf was de doelstelling om er dit seizoen zoveel mogelijk uit te halen. Dit hadden we echter niet verwacht. We staan gewoon tweede", verwoordt speelster Femke Beurskens de euforie na afloop van de zesde zege in zeven duels.

Door Henk Lammen

Anders dan de uitslag doet vermoeden, had de thuisploeg het moeilijker dan verwacht in de streekderby. De gasten uit Horst bleven, vooral door slordig spel aan de zijde van Set Up, iedere set lange tijd in het spoor. Na een relatief gemakkelijk gewonnen eerste set (25-19) hadden de Meerlose volleybalsters het lastig in de tweede en derde set, maar trokken beide keren in de slotfase aan het langste einde: 25-23 en 25-22. In de laatste set was het verzet van Hovoc 2 gebroken en won de thuisploeg met zes punten verschil: 25-19.

"We speelden veel te wisselvallig", analyseerde de pas 16-jarige Beurskens het spel van haar team. De 5 vwo-leerlinge legde na de moeizame zege precies de vinger op de juiste plek. Goede spelmomenten en fases van prima aanvalsspel werden door de jonge ploeg afgewisseld met onnodige fouten en slechte services. "We begonnen niet echt goed aan de wedstrijd. Te vaak waren de pass en service niet goed. Bovendien wist Hovoc ons door een goede service onder druk te zetten. Gelukkig wisten we op de juiste momenten wel steeds ons spel op te pakken." Voor de uit Broekhuizen afkomstige volleybalster is het wisselvallige spel van haar ploeg, met iedere wedstrijd opnieuw dipjes een nauwelijks te verklaren fenomeen. "Als een van ons fouten begint te maken, slaat dat over op het hele team. Dan gaat de rest ook fouten maken. Een mindere dag van iemand heeft meestal invloed op de andere speelsters. Ja, dat is zeker een mentaal iets, waar we ook hard aan werken."

Set Up mag als excuus aanvoeren dat het team wel heel jong is. Goed, maar vooral grillig. Na het vertrek van Dagmar Boom en Stephanie van Dijck (beiden naar Peelpush, red.) en Anne Reintjes (gestopt) zijn de piepjonge Sem Friesen en Eke Denessen de gelederen komen versterken. De debutant in de eerste klasse verrast desondanks met 26 punten uit zeven duels. Tot verbazing ook van Beurskens, die met haar harde smashes continu voor dreiging zorgt in het spel van het Meerlose team. Nu de resultaten goed zijn, wordt de doelstelling dan ook bijgesteld. "We zijn jong en kunnen als team nog ontzettend veel leren. Dat willen we ook. Onze nieuwe trainer (Bob Jilisen, red.) legt veel de nadruk op techniek en tactiek. We kunnen als ploeg nog echt groeien. Waar dat eindigt dit seizoen? Kampioen worden we denk ik niet, maar tweede zou prachtig zijn. Dan spelen we pd-wedstrijden."

Komend weekend komt Set Up niet in actie. Als trotse nummer twee van de ranglijst hervatten de Meerlose volleybalsters de competitie op zaterdag 28 november met een uitduel tegen het laaggeklasseerde VC Meterik. Het duel in de Dendron sporthal begint om 17.00 uur.