Media & respect

Venray | Nooit eerder was het zo eenvoudig om met anderen in contact te komen, ervaringen te delen of in discussie te gaan. We gaan steeds losser om met uitingen op social media. In de jacht op veel 'likes' vormt het delen van schokkende beelden, kwetsende teksten of privacygevoelige informatie al lang geen taboe meer.

Reden om eens stil te staan bij respect op (social) media tijdens de Week van de Mediawijsheid die van vrijdag 20 tot vrijdag 27 november wordt gehouden.

BiblioNu en mediawijzer.net vragen om tijdens de campagne via Twitter mee te praten met hashtag #WvdM15. Twitter een stelling over hoe jij denkt over respect.

We zijn zo snel en massaal gaan communiceren dat zorgvuldigheid, privacybescherming en het 'even tot tien tellen' er vaak bij inschieten. De druk om snel te publiceren, het verlangen naar nieuwswaarde en naar een groot bereik winnen het dikwijls van integer handelen.

Het is hoog tijd voor een nieuwe 'ethische code' die voor álle mediamakers geldt en door iedereen wordt gerespecteerd.

Daar wil mediawijzer.nl, initiatiefnemer van de Week van de Mediawijsheid, zich dit jaar voor inzetten. Kinderen, jongeren, ouders, professionele én andere mediamakers worden opgeroepen om op een respectvolle manier media te maken.

De Week van de Mediawijsheid vraagt daarom jaarlijks aandacht voor het belang van mediawijsheid voor kinderen en jongeren van zes tot en met achttien jaar.