'Verhuizing AH verlies voor winkelcentrum'

VENRAY | Op woensdag 9 december opent Albert Heijn de nieuwe supermarkt in De Gouden Leeuw. Net buiten het kernwinkelgebied, op een paar honderd meter van de huidige locatie aan het Henseniusplein. Volgens adviesbureau Seinpost pakt de verplaatsing van Albert Heijn nadelig uit voor het winkelcentrum. Omdat veel supermarktklanten de afstand vanaf de nieuwe plek te groot zullen vinden, waardoor ze minder geneigd zijn de andere winkels in het centrum te bezoeken.

Door Henk Willemssen

Venray moet juist inzetten op een compact en bruisend winkelcentrum. Daarbij is behoud en versterking van de boodschappenfunctie van belang, vindt het adviesbureau. Toch komt er geen nieuwe supermarkt in het te verlaten pand van Albert Heijn. Het pand is eigendom van het moederconcern Ahold. Ondernemersvereniging Venray Centraal en de VVD hebben zich altijd fel verzet tegen de verplaatsing van Albert Heijn. Omdat het een aanslag is op de aantrekkingskracht van het winkelcentrum.

Seinpost noemt de verhuizing van Albert Heijn wel begrijpelijk. 'Vanwege de concurrentiepositie ten opzichte van de andere supermarkten.' Op de huidige locatie verloor de supermarkt veel klandizie na de komst van de parkeerkelder in de Gouden Leeuw. Daardoor verdween de grote bovengrondse parkeerplaats grotendeels. Bij de nieuwe winkel, waar tevens slijterij Gall & Gall zich vestigt, komen ruim honderd parkeerplaatsen. Daardoor wordt Albert Heijn veel beter bereikbaar dan nu aan het Henseniusplein. Adviesbureau Seinpost voerde een onderzoek uit naar de Venrayse winkelgebieden. De conclusie is dat de vitaliteit van het winkelcentrum onder druk staat. In het verleden zijn er fouten gemaakt met de inrichting van De Bleek en De Gouden Leeuw. Seinpost noemt deze winkelgebieden 'twee zwakke schakels'. Vanaf de start zijn ze geen succes gebleken. Dat komt mede door de slechte aansluiting met het 'oude' winkelgebied: de pleinen, Schoolstraat en Grotestraat.

Door de uitbreiding met De Bleek en De Gouden Leeuw aan de westkant is het voetgangersgebied veel te groot geworden om een aantrekkelijk winkelaanbod te kunnen bieden. Het grote, lege plein in De Gouden Leeuw moet een nieuwe invulling krijgen. Er kunnen meer evenementen gehouden worden of het zou zelfs dienst kunnen doen als parkeerplaats.

Er is in het centrum een verschraling ontstaan door de komst van de vele outletzaken en tijdelijke winkels. De sterk wisselende bezetting van de panden doet afbreuk aan de kracht van het winkelcentrum. De leegstand ligt met 14 procent ook ruim boven het landelijk en provinciaal gemiddelde. De leegstand heeft de laatste jaren vooral hard toegeslagen op de B- en C-locaties, veelal in de aanloopstraten. Het heeft een negatief effect op de winkelbeleving en het vermindert het vertrouwen van de zittende ondernemers. Middelgrote winkelcentra, zoals Venray, zijn net te klein om zich echt te specialiseren. Ze moeten het hebben van een gevarieerde mix. Daarbij is er een grote veranderingsslag aan de gang. Winkels redden het niet meer alleen met de functies voorraad, opslag en verkoop. De nieuwe trend is service en vooral beleving. Uit een onderzoek onder het winkelend publiek blijkt dat het winkelaanbod op De Brier – met woonboulevard WoonMax - opvallend genoeg een hogere waardering krijgt dan de winkels in het centrum. Als minpunten voor De Brier worden de ongezellige sfeer en de onveiligheid genoemd. De bezoekers missen vooral een horecagelegenheid.

Consumenten zeggen het Venrayse winkelcentrum minder vaak te bezoeken dan enkele jaren geleden. Het bezoek aan De Brier blijft vrijwel stabiel. De gemeente wil meer inzetten op een combinatiebezoek van het winkelcentrum en De Brier. Slechts 8,5 procent van de bezoekers brengt momenteel zo'n dubbelbezoek.

Naast het betaald parkeren noemen de bezoekers de leegstand het grootste knelpunt in het centrum. Ruim een derde deel ziet ook graag meer en leukere evenementen. Ook cultuur en vermaak kunnen publiekstrekkers zijn. De horeca blijkt de laatste jaren een groeisector te zijn in veel winkelcentra. Dat komt vooral door nieuwe en eigentijdse concepten.