WoonMax op bedrijventerrein De Brier heeft een impuls nodig, maar een supermarkt lijkt voorlopig onhaalbaar.
WoonMax op bedrijventerrein De Brier heeft een impuls nodig, maar een supermarkt lijkt voorlopig onhaalbaar. Foto: Henk Willemssen

Geen supermarkt op De Brier

VENRAY | De ondernemers van De Brier, het bedrijventerrein met woonboulevard WoonMax, zouden graag een supermarkt aantrekken. De komst van een supermarkt – Lidl is nog altijd op zoek naar een geschikte plek in Venray – zou een heel welkome publiekstrekker zijn.

Door Henk Willemssen

De Brier kan wel een impuls gebruiken. Door de crisis op de woningmarkt hebben woonboulevards het al jaren lastig. De toekomst is ongewis. Winkelketens als Kwantum en Praxis staan in de etalage en Carpet Right zegt op steeds meer plaatsen de huur op. Toch wil de gemeente niet aan de wens tegemoet komen. De gemeente houdt vast aan de structuurvisie Detailhandel. Daarin staat dat de dagelijkse boodschappen moeten gebeuren in het winkelcentrum of in de winkelcentra van de grote wijken Brukske, Landweert en Veltum. Daarnaast opent Albert Heijn binnenkort de nieuwbouw en komt er een nieuw winkelcentrum in Brukske met twee supermarkten. Beide locaties liggen op korte afstand van De Brier. Ook adviesbureau Seinpost geeft een negaties advies over de komst van een supermarkt.

Seinpost heeft in opdracht van de gemeente en de ondernemersverenigingen De Brier en Venray Centraal onderzoek gedaan naar het toekomstperspectief van de winkelgebieden. Het blijkt dat er in Venray nauwelijks ruimte is voor uitbreiding van detailhandel. Alleen een echt unieke formule zou nog iets kunnen toevoegen, zonder dat er sprake is van verdringing. Het adviesbureau vindt dat het voorkomen en het aanpakken van leegstand de hoogste prioriteit moet hebben. Een oplossing kan zijn het stimuleren van de verplaatsing van de nu nog her en der verspreid liggende winkels in Venray naar De Brier of het winkelcentrum.

Seinpost is wel van mening dat de formule 'in en om het huis' van De Brier versterking behoeft. Gedacht wordt aan meer diversiteit. Zo zouden fietsenzaken, handel in auto's, boten en caravans, leisure (spel, vermaak, wellness), horeca (fastfood, wokpaleis) en kleinschalige winkels het winkelgebied een impuls kunnen geven. Seinpost ziet vooral mogelijkheden in de branche sport, outdoor en camping.

WoonMax is een eigentijds winkelcentrum maar de rest van bedrijventerrein De Brier oogt rommelig en de uitstraling laat te wensen over. Het terrein is ook erg versnipperd. Bovendien heeft De Brier onverwachte concurrentie gekregen door de toename van detailhandel op andere bedrijventerreinen in Venray. Seinpost vindt dat zaken als Itek, Bike4All en het kinderspeelpaleis op De Brier thuishoren. Buiten Venray ondervindt WoonMax toenemende concurrentie van Inter Chalet in Horst dat met 10.000 vierkante meter gaat uitbreiden. Ook zal de vestiging van Bauhaus in Venlo nadelig kunnen uitpakken. Een pluspunt is dat de bereikbaarheid van De Brier straks wordt verbeterd door een extra verbinding vanaf de Leunseweg en Deurneseweg.

De komst van een groot Retailpark van 15.000 vierkante meter lijkt onhaalbaar voor De Brier. De beoogde locatie is aan de noordkant, tussen Zuidsingel en WoonMax in. In het Retailpark zou een supermarkt komen met veel andere branches zoals textiel, schoenen, sport en outdoor, elektro, huishoudelijke artikelen, speelgoed, partijgoederen en horeca.

Seinpost verwacht dat het Retailpark zal leiden tot omzetverdringing. Ook al zou de helft van de omzet ontstaan door het aantrekken van een nieuw kooppubliek en een hogere besteding. Voor Venray is de toevoeging van een Retailpark te risicovol omdat er onvoldoende marktruimte is. Seinpost verwacht dat de aantrekkingskracht voor nieuwe formules niet groot zal zijn. Bovendien bestaat het gevaar dat bestaande ondernemers vanuit het centrum gaan verplaatsen naar het Retailpark, waardoor het kwetsbare winkelcentrum met nog meer lege winkelruimtes achterblijft. Seinpost noemt het Retailpark een 'zacht plan met een onbekende invulling'.