Mariska Coopmans (links, De Peelkorf) en Maartje Janssen (SVOC’01) treffen elkaar zondag bij de start van de zaalcompetitie.
Mariska Coopmans (links, De Peelkorf) en Maartje Janssen (SVOC’01) treffen elkaar zondag bij de start van de zaalcompetitie. Foto: Henk Lammen

Vol vertrouwen

Venray | De korfbalsters gaan komend weekend de zaal in voor het eerste duel in de zaalcompetitie. In de hoofdklasse B staat meteen een derby op het programma: SVOC'01 tegen De Peelkorf. Het duel in sporthal De Wetteling begint om 18.30 uur. In de hoofdklasse A krijgt Oranje Wit in sporthal De Weert om 16.30 uur Rooi op bezoek. De drie Venrayse hoofdklassers kijken optimistisch vooruit naar de zaalcompetitie.

Door Henk Lammen

De coaches van de drie hoofdklassers zijn tevreden over de eerste helft van de veldcompetitie. Ook Edwin Griesheimer van nieuwkomer SVOC'01. Ondanks de lage positie op de ranglijst zag Griesheimer zijn team groeien. "De meiden zijn strijdlustiger geworden, hebben geleerd voor elkaar te knokken en nooit op te geven. En dat geeft me het vertrouwen dat het in het voorjaar wel goed komt. Er zit nu nog te veel verschil in het niveau voor en na rust. Als de eerste helft goed is, gaat het te vaak de tweede helft minder, en omgekeerd. Dat moeten we verbeteren." Joop Ouderland, coach van De Peelkorf, accentueert vooral de bekerwinst op twee topklasseteams als hoogtepunt. Vooral de winst op het gerenomeerde Rosolo, meermalen finalist in de strijd om het Nederlands kampioenschap, was volgens hem sportief gezien een hoogtepunt. Ouderland: "In de competitie was vooral de winst op ODIO een hoogtepunt. Niet zozeer de winst, maar veel meer de discipline en de scherpte waarmee zijn speelsters de ploeg uit Millingen aan de Rijn uit de wedstrijd speelde, gaf veel voldoening."

Over de derby's was Ouderland minder tevreden. De eerste helft tegen SVOC'01 en het verlies in de thuiswedstrijd tegen Oranje Wit zitten hem dwars. "Voor mij als coach is het lastig om de bijkomende emoties uit de hoofden van de speelsters te krijgen en de mindset op de prestatie gericht te krijgen." Voor Oranje Wit was de winst op De Peelkorf een hoogtepunt. Met de overwinning werd geschiedenis geschreven. Het was de eerste keer dat het vlaggenschip uit Leunen kans zag de zwartwitten op eigen veld te verslaan. "Maar niet zozeer de overwinning op buurdorp Ysselsteyn, maar vooral het moment waarop de overwinning gepakt werd", aldus coach Erwin Dikstra. "Er gingen twee weken misère aan vooraf met nederlagen tegen De Horst, De Merels en bekerverlies tegen Altior. De ploeg was wel aan een opkikker toe."

De verwachtingen voor het zaalseizoen worden beïnvloed door een wijziging in de klasse-indeling voor het seizoen 2016-2017. Het hoofdklasseniveau wordt teruggebracht naar maar een klasse. Dit betekent dat alleen de drie hoogstgeplaatste ploegen ook volgend jaar verzekerd zijn van hoofdklasse korfbal. Het hoofdklasseniveau wordt teruggebracht naar maar een klasse. Dit betekent dat alleen de drie hoogstgeplaatste ploegen ook volgend jaar verzekerd zijn van hoofdklasse korfbal. Ondanks deze KNKV-maatregel is er vertrouwen bij de drie coaches. Ouderland: "Onze grootste concurrent is Corridor, terwijl JES en SVOC'01 het moeilijk krijgen." Griesheimer denkt daar uiteraard anders over: "Ik zie wel kansen voor hoofdklassebehoud, vooral omdat de indeling makkelijker lijkt dan op het veld. De Peelkorf en Corridor zijn de favorieten, met De Merels als outsider." Erwin Dijkstra: "We zitten in een poule waarin we mentaal sterk zullen moeten staan. Stormvogels en De Horst hebben ervaring in de topklasse en zijn dan ook favoriet voor het kampioenschap."