Burgemeester Hans Gilissen en de winnaars van de Vredesposterwedstrijd. Geheel links winnares Wies Verstraelen.
Burgemeester Hans Gilissen en de winnaars van de Vredesposterwedstrijd. Geheel links winnares Wies Verstraelen. Foto: Henk Lammen

Mooiste poster van Wies

Venray | Wies Verstraelen van basisschool Petrus' Banden is de winnaar van de jaarlijkse vredesposterwedstrijd van de Lionsclub. De tweede prijs was voor Bente Zanders van basisschool EigenWijs, terwijl Nienke Vermeulen van basisschool De Klimboom de derde prijs in de wacht sleepte.

Door Henk Lammen

De publieksprijs ging naar Loïs Robben van de basisschool De Toverbal. De winnaars werd woensdag bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Theehuis van het Odapark. Kinderen van dertien basisscholen van de groepen 7 en 8 uit Venray en Overloon deden mee aan de Internationale Vredesposterwedstrijd, die in bijna 200 landen is georganiseerd door de Lionsclubs. Het doel van de tekenwedstrijd is om kinderen in de leeftijd van 11 tot 13 jaar aan te moedigen om over het thema Share Peace/Deel Vrede met Elkaar te laten nadenken en discussiëren.

In de tekenles en de momenten dat ze op school even vrij waren, vertolkten ze hun gedachten in symbolen. Iedere school selecteerde de drie beste posters per groep. Ruim 50 posters gingen voor twee weken expositie naar de bibliotheek. In die periode konden alle kinderen stemmen welke poster voor hen de mooiste was. Loïs Robben, die de meeste stemmen kreeg, mocht daarvoor in het Theehuis van het Odapark de publieksprijs in ontvangst nemen.

De aanwezigen werden namens beide Venrayse Lionsclubs welkom geheten door Michette de Rooij, waarna Anita Bijvoet de geschiedenis van de Vredesposterwedstrijd uitlegde. De drie mooiste posters waren uitgekozen door een deskundige jury. Over de winnende poster was de jury unaniem. De jury prees de harmonieuze, heldere en krachtige boodschap van de poster van Wies Verstraelen: Vrede kan alleen als we met elkaar communiceren en respectvol omgaan.

Zij dingt nu samen met de inzenders van de mooiste posters in andere dorpen en steden mee naar de titel beste Nederlandse vredesposter.

De mooiste poster van het land gaat naar New York om samen met de winnaars van de andere 200 landen gejureerd te worden.