Burgemeester van Rooij van Horst kwam het lintje uitreiken.
Burgemeester van Rooij van Horst kwam het lintje uitreiken. Foto:

Lintje voor
Pieter Litjens

LEUNEN | Pieter Litjens (71) is vrijdagavond tijdens de jaarlijks Caecilia-avond van Harmonie St. Catharina Leunen-Veulen-Heide benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Burgemeester Kees van Rooij van de gemeente Horst aan de Maas speldde hem de bijbehorende versierselen in zaal Martens in Leunen op. Het is ongebruikelijk dat de burgemeester van Horst aan de Maas een lintje uitreikt in de buurgemeente Venray. De reden hiervoor is dat de ontvanger van de onderscheiding een 'ras-Venraynaar' is die momenteel in Horst woont.

Pieter Litjens is onder meer sinds 1971 actief als vrijwilliger en bestuurslid van Harmonie St. Catharina Leunen-Veulen-Heide. Hij was/is actief als secretaris (1972-1974), bestuurslid (1974-2000), afgevaardigde in de dorpsraad van Leunen (1978-1982), lid feestcomité 60 jaar fanfare (1979-1980), medeorganisator van de jaarlijkse muziekfeesten (1980-1997), oprichter, contactpersoon en begeleider van het jeugdorkest (1991-1995), lid en inspirator van de commissie Goederen- en Dienstenveiling (1997-2010) en bestuurslid van blaaskapel Die Rübensammler (2006-heden).

Daarnaast onderhoudt en beheert hij vanaf 1990 de instrumenten van de vereniging. Hierbij is hij ook verantwoordelijk voor het verzekeren van de instrumenten en voor het bijhouden van de onderhoudshistorie in een database. Pieter Litjens was van 1981-1989 tevens bestuurslid van Stichting Scouting Don Bosco Leunen en is sinds 2007 lid van de werkgroep Historie Leunen. De werkgroep verzamelt en digitaliseert geluids- en beeldmateriaal over de historie van Leunen. Hij richt zich daarbij vooral op de geschiedenis van Harmonie St. Catharina Leunen-Veulen- Heide.


Jubileumexpositie

VENRAY | In het kader van het 7x11-jarig jubileum van vastelaovendvereniging De Piëlhaas is er tot en met 30 november een expositie te zien in het gemeentehuis van Venray. De foto's, attributen en video's van de tentoonstelling nemen de bezoekers mee door de rijke historie van de vastelaovend in Venray.

De expositie is een samenwerking tussen De Piëlhaas en diverse Venrayse partijen en geeft een mooi beeld van hoe de vastelaovend veranderd is in de afgelopen 77 jaar.

Tegelijkertijd is te zien dat sommige zaken in de loop der jaren hetzelfde zijn gebleven en langzaamaan een traditie worden. De expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.