Sanne Botden
Sanne Botden Foto: ron koenen

Medische Inspirator-prijs

Venray | Een innovatieve patch die in het Radboudumc wordt ontwikkeld voor baby's met een gat in het middenrif, maakt kans op de Medische Inspirator-prijs. Bezoekers van de Facebookpagina Patiënt zoekt onderzoeker kunnen door een filmpje te liken oud-Venrayse Sanne Botden kinderchirurg in opleiding) helpen de afbreekbare versie te ontwikkelen.

Het Radboudumc ontwikkelt op dit moment als enige in Nederland in samenwerking met patiënten met CHD (voluit congenitale hernia diafragmatica) een afbreekbare patch voor baby's met een gat in het middenrif. Het is een synthetisch lapje dat zo geplaatst moet worden, dat er een nieuw middenrif groeit. Hierdoor kunnen kinderen beter ademhalen en zullen een betere kwaliteit van leven krijgen.

Sanne Botden, kinderchirurg in opleiding: "De huidige patch om het gat in het middenrif bij baby's te verhelpen is stug, groeit niet in en levert complicaties op. We willen een nieuwe patch ontwikkelen met biologische componenten hieraan toegevoegd (groeifactoren), die moeten gaan zorgen dat er nieuw en normaal middenrif ontstaat. Als dat is gebeurd, breekt de patch af." De collega's van Tissue Engineering van de afdeling Biochemie staan klaar om dit idee uit te werken. Naast Sanne Botden zijn wetenschappelijk onderzoeker Willeke Daamen en kinderchirurg Ivo de Blaauw bij dit idee betrokken.

De oud-Venrayse, die in haar eigen tijd zorgt dat dit idee van de grond komt: "Met deze prijs kunnen we eindelijk aan de slag. We verwachten in drie tot vijf jaar de patch te kunnen gaan gebruiken." Kinderchirurg in opleiding Sanne Botden, die in Veldhoven woont, hoopt op de Medische Inspirator-prijs om de innovatieve patch voor baby's met een gat in het middenrif verder uit te werken. Dit jaar wordt voor het eerst de Medische Inspirator

uitgereikt. Het is een prijs voor het beste projectplan voor een innovatief medisch product dat door een patiënt en een onderzoeker is geschreven. De winnaar strijkt 50.000 euro op. De prijs is een initiatief van het programma Medische Producten Nieuw en Nodig (MPNN) van ZonMW. Jaarlijks worden in Nederland zestig baby's geboren met een gat in het middenrif. Bij kinderen met een groot gat overlijdt nog veertig procent, ondanks het plaatsen van een patch. Vijftig procent van de baby's houdt chronische longklachten. De jonge vader Frank Meijer ondervond aan den lijve hoe het is om een kind te krijgen met CHD. Hij vond in het Radboudumc onder andere Sanne en ze schreven samen het projectplan.

'Opa & Oma'-actie

Venray | 'Ván en vóór de Venrayse gemeenschap' is het motto van de Stichting Winterpret Venray, die een 'Opa & Oma'-actie houdt. 'Voor slechts 25 euro wordt u symbolisch eigenaar van 1m2 ijsbaan, u wordt uitgenodigd voor de opening en u ontvangt ook nog twee vrijkaarten, maar belangrijker is dat de ijsbaan ook voor een klein gedeelte van u wordt', meldt Winterpret. Vanaf volgende week liggen in vele winkels in Venray antwoordkaarten, maar aanmelden kan ook via Info@winterpretvenray.nl (met naam en adresgegevens).