Lezing over historie Limburg

Venray | De Geschied- en Oudheidkundige Kring Venray e.o. houdt op maandag 16 november vanaf 19.30 uur een lezing in wijkcentrum 't Schöpke in Venray. De lezing wordt verzorgd door Eric Lemmens en draagt de titel Limburg: een eigenaardig kind in de Nederlandse familie…

In 2013 werd begonnen met de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. Limburg is een bijzondere provincie die (in de huidige vorm) pas sinds 1839 deel uitmaakt van Nederland. Limburg werd in de 19e eeuw "een eigenaardig kind in de Nederlandse familie" genoemd. De provincie had bij België gehoord en veel Limburgers waren liever Belg gebleven. Of ze wilden zich aansluiten bij Duitsland. Ook vele Nederlanders waren de provincie liever kwijt dan rijk. Ze vonden de Limburgers onbetrouwbare lieden die er bovendien allerlei vreemde gewoonten op nahielden. De lezing start met de positie die Limburg innam bij de vorming en de staatkundige ontwikkeling van de Nederlandse staat na de Vrede van Münster. Vervolgens komt de vraag aan de orde hoe de provincie zich verhield tot het Koninkrijk der Nederlanden dat 200 jaar geleden tot stand kwam.

Spreker Eric Lemmens (1970) opgetogen in Ysselsteyn en Venray, studeerde politicologie in Nijmegen en promoveerde in 2004 aan de Universiteit Maastricht op het proefschrift 'Aan Vorst en Vaderland gehecht, doch tevreden zijn zij niet. Limburgse Kamerleden in Den Haag 1839-1918'. Hij werkte in Brussel als beleidsmedewerker van Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten en is momenteel werkzaam op het kabinet van de gouverneur in Limburg. Hij heeft zitting in het bestuur van de LGOG Kring Maastricht. Zoals gebruikelijk is de avond ook voor belangstellende niet-leden toegankelijk.