Het pand van het kunstencentrum grenst aan de mooie binnentuin van het gemeentehuis.
Het pand van het kunstencentrum grenst aan de mooie binnentuin van het gemeentehuis. Foto: Henk Willemssen

Eerste stap kunstencentrum

VENRAY | De eerste stappen zijn ingezet voor de opvolger van kunstencentrum Jerusalem. Tijdens de werkconferentie op 29 en 30 oktober in de Petrus Bandenschool bogen zeventig deelnemers zich over de toekomst. Eén ding staat voor alle betrokkenen als een paal boven water: kunst- en cultuureducatie is van wezenlijk belang en moet behouden blijven voor Venray.

Door Henk Willemssen

Vrijdagavond werden de eerste resultaten gepresenteerd in het gemeentehuis. De planning is dat het nieuwe kunstencentrum per 1 september 2016 van start gaat. De komende maanden wordt een organisatie- en businessplan uitgewerkt. Daarover neemt de gemeenteraad in februari een besluit.
Binnenkort worden er twee sleutelfiguren aangesteld. Een kwartiermaker gaat aan de slag met het opzetten van de organisatie. En er komt een procesbegeleider voor het huidige personeel van kunstencentrum Jerusalem.

Zij worden geholpen bij de overgang naar het vrije ondernemerschap. De nieuwe stichting of coöperatie – daarover moet nog een besluit worden genomen – wordt geen grote organisatie met hoge vaste financiële lasten. Dit is ook de valkuil van het wankele kunstencentrum Jerusalem dat alleen met financiële steun van de gemeente het lopende cursusjaar kan overbruggen. De docenten krijgen in de nieuwe opzet geen vast dienstverband meer. Ze gaan als zelfstandige zzp'er hun diensten tegen betaling aanbieden. De vraag van de cursisten staat voorop. Er moeten nog afspraken gemaakt worden over de inhuur van docenten. Het gaat niet alleen om de vergoeding maar ook om het huurtarief en het gebruik van diensten en faciliteiten van de nieuwe organisatie. Die zorgt voor het samenbrengen van vraag en aanbod en het beschikbaar stellen van lokalen en andere ruimtes. Ook kunnen de docenten gebruik maken van een gezamenlijk verkoopkanaal, pr en marketing.

Beleidsambtenaar Wilco van der Bas presenteerde vrijdag namens de regiegroep de resultaten. "Het nieuwe kunstencentrum is vorm gegeven. Het krijgt een gedurfde en vernieuwende opzet. We maken de omslag naar een kleine netwerkorganisatie."

Zeker in het begin zal de subsidie van de gemeente onmisbaar zijn. Maar op het termijn is het doel om financieel onafhankelijk te kunnen draaien. Het gevarieerde cursusaanbod moet passen bij de vraag en de behoeftes van de cursisten en andere klanten. Het is een kwaliteit van de docenten om hierop goed in te spelen. Het nieuwe centrum wil een stimulerende en creatieve omgeving zijn. Met professionele ondersteuning op zowel vakinhoudelijk, administratief, commercieel als organisatorisch gebied.

Het bestuur van kunstencentrum Jerusalem moet nog een reactie geven. Voorzitter Twan Jansen was zeer teleurgesteld toen de gemeenteraad op 20 april de beoogde opvolger pArt4 afschoot. Twee jaar voorbereiding waren voor niets geweest.

De gemeente had er 250.000 euro ingestopt en was bereid 1,6 miljoen euro te steken in de afbouw. Het geld was vooral bestemd voor de vertrekregeling. 41 van de 45 medewerkers hadden hun handtekening gezet. De gemeenteraad was verdeeld. Alleen CDA, D66 en PvdA steunden de doorstart. De nieuwe opzet moet meer gaan bieden dan pArt4, dat vooral een 'verhuurbedrijf' was. Een groot verschil is dat er nu wel een breed draagvlak is omdat alle betrokkenen vanaf het begin meepraten.