United-aanvaller Max van der Heijden (links) probeert Bas van Aken van Sporting ST af te schudden.
United-aanvaller Max van der Heijden (links) probeert Bas van Aken van Sporting ST af te schudden. Foto: Lotte Kamphuis

Sporting bedwingt SV United

SWOLGEN | Sporting ST-SV United 1-1 (0-1). Doelpunten: 43. Siem van de Ven 0-1; 57. Dave van Rijswick 1-1. Scheidsrechter: Fransen (Swalmen). Toeschouwers: 125. Rode kaart: 87. Bjorn Poels (trainer SV United) vanwege commentaar op de leiding. Gele kaart: Thijs Gerrits (Sporting ST), Willem Deenen en Simon ter Braak (SV United).

Sporting ST: Willems; Miltenburg, Gerrits, Goldschmidt en Mike Rutten; Van Well (46. Tim van Rijswick), Van Aken, Beurskens en Ramon Rutten; Dave van Rijswick en Stan Theeuwen (69. Kerstjens).
SV United: Rademacher; Francken (69. De Ruyter), Tom Theeuwen, Tax en Deenen; Bram van de Ven, Ter Braak, Peters en Van der Heijden; Siem van de Ven (63. Koolhof, 83. Reijnders) en Kolodziejski.
Door Henk Willemssen

De derby Sporting ST tegen SV United eindigde in een 1-1 remise in de vijfde klasse F. De thuisploeg had voor rust meer balbezit maar wist nauwelijks gevaar te stichten. SV United brak daarentegen enkele keren gevaarlijk uit maar keer op keer tuimelden Bram en Siem van de Ven in de buitenspelval. Trainer Bjorn Poels werd er welhaast radeloos van. "Let toch eens op. Dit zijn 100 procent kansen", riep hij naar de twee Vennetjes.

De Poolse topschutter Michal Kolodziejski had niet zo zijn dag. Hij miste scherpte voor het doel. Al snel verslikte hij zich in de bal en na een kwartier bracht de solide keepende Bram Willems redding. De thuisploeg trad met een gelegenheidsdefensie aan. Want het centrale duo ontbrak. Tim Hoeijmakers was geblesseerd terwijl Tim van Rijswick, die op de bank begon, net terug was van een reis naar Zuid-Afrika.

Bij SV United zat Kevin Koolhof met een knieblessure in de dug-out. Vlak voor de pauze namen de bezoekers de leiding. Randje buitenspel ontsnapte Michal Kolodziejski over de rechterkant. Hij bereikte bij de tweede paal Siem van de Ven: 0-1. "We speelden te slordig. Met de 0-1 ruststand kwamen we nog goed weg", vond Sporting-trainer Piet Hoebergen. Hij bracht na rust routinier Tim van Rijswick als libero in. Daardoor stak de defensie beter in elkaar. "Met Kevin Goldschmidt op het middenveld konden we ook meer druk naar voren zetten", aldus Hoebergen.

De thuisploeg kroop na de pauze uit zijn schulp. Nadat Stan Theeuwen een waarschuwingsschot losliet, kwam Sporting ST in de 57e minuut langszij. Uit een corner van Bas van Aken kopte Dave van Rijswick raak: 1-1. Bjorn Poels liet direct Kevin Koolhof warmlopen. Hij viel een paar minuten later in. Stan Theeuwen had de thuisploeg op 2-1 kunnen zetten. In eerste instantie bracht goalie Bas Rademacher redding en in de rebound schoot hij op het lichaam van Tom Theeuwen.

Door de vele tegengoals in de laatste weken had trainer Poels Tom Theeuwen naar de liberopositie gehaald. Dat ging ten koste van Dion Reijnders. Michal Kolodziejski brak opnieuw door maar zijn lobje was een prooi voor Bram Willems, die even later met één vuist een uithaal van Max van der Heijden onschadelijk maakte. In de slotfase werd de strijd grimmiger. Simon ter Braak, de Tienraynaar speelde tegen zijn oude club, kreeg geel na aanmerkingen op de leiding. Trainer Bjorn Poels uitte langs de kant zijn ongenoegen over de arbitrage. Toen even later Max van der Heijden stevig werd aangepakt liet Poels opnieuw van zich horen.

Arbiter Fransen spoedde naar de kant en hij trok de rode kaart voor de United-trainer. Even daardoor moest de ongelukkige Kevin Koolhof met een enkelblessure alweer voortijdig naar de kant. Piet Hoebergen kon vrede hebben met de uitslag. "We speelden twee verschillende helften. De wissels hebben goed uitgepakt. Jammer genoeg konden we na de 1-1 niet doordrukken. Want bij winst waren we op de ranglijst over United heen gegaan. Maar ja, er zit wel progressie in maar er is nog te weinig rust in het elftal."