Carole Litjens (rechts) in een fel duel met twee speelsters van Meos.
Carole Litjens (rechts) in een fel duel met twee speelsters van Meos. Foto: Henk Lammen

"We hebben hard geknokt"

Venray | Manual-Meos 2 11-14 (3-11). Doelpunten Manual: Tessa Vorstenbos (4x), Maaike Lipman (2x), Eva Jaegers, Jonna Kessels, Loes van Dijk en Jolein van Duuren.

De handbalsters van Manual verloren zaterdagavond in sporthal De Wetteling tegen Meos 2: 11-14. De gasten uit Nederweert/Ospel maakten hun hoge positie op de ranglijst in de derde klasse vooral in de eerste helft waar en gingen met een 3-11 voorsprong rusten. Na de thee bracht Manual de tegenstander nog aan het wankelen, maar bleef uiteindelijk met lege handen achter.

Door Henk Lammen

Fusieploeg Meos, voortgekomen uit HV Merefeldia en HC Ospel, maakte vanaf de eerste minuut zijn favorietenrol waar in sporthal De Wetteling. De nummer twee van de ranglijst speelde agressief en overdonderde in de openingsfase de Venrayse ploeg. Gevarieerd aanvallend en via snelle breaks liep Meos 2 regelmatig scorend uit naar een royale voorsprong. Ook verdedigend had Meos 2 de zaakjes op orde, want alleen Tessa Vorstenbos wist met enkele fraaie onderhandse worpen de keepster van de gasten te verschalken. In de rust keek de thuisploeg dan ook tegen een schier onoverbrugbare achterstand aan: 3-11.

In de tweede helft leek het of er een ander team op het veld stond. De thuisploeg speelde fris van de lever en met veel enthousiasme. De gasten waren zichtbaar overdonderd door de metamorfose van Manual en zagen hun riante voorsprong steeds verder slinken. Vooral keepster Moniek Boosten liet zich na de rust gelden door drie strafworpen van de gasten te stoppen. Uiteindelijk werd de inhaalrace van de Venrayse handbalsters niet meer beloond. Enkele minuten voor het laatste fluitsignaal was er nog hoop op minimaal een gelijkspel. Via een snelle break van Loes van Dijk kwam Manual terug tot drie treffers (11-14), maar de tijd was te kort om nog een puntendeling uit het vuur te slepen tegen de nummer twee van de ranglijst.

"In de eerste helft hadden we teveel tijd nodig om ons aan het spel van de tegenstander aan te passen. We konden ons op de cruciale momenten ook niet echt vinden. En we konden de kansen niet afmaken", aldus routinier Carole Litjens na afloop. "Een peptalk in de rust doet wonderen", lacht ze als de tweede helft ter sprake komt. "Na de pauze ging het een stuk beter. Toen konden we de knop omdraaien en gingen we er ook echt voor. We hebben hard geknokt voor een goed resultaat, zijn nog uitstekend teruggekomen, maar uiteindelijk was het niet genoeg. Als team zijn we niet ontevreden. We moeten echter meer vertrouwen in onszelf hebben", aldus de 36-jarige Venrayse handbalster. Met de nieuwe trainer Fabian Arts zijn de vrouwen van Manual dit jaar een nieuwe weg ingeslagen. "Het is toch even wennen aan elkaar. Vooral omdat we een ander spel spelen. Langzaam krijgt het echter vorm. Sinds de start van de competitie is er duidelijk een stijgende lijn waar te nemen."

De Venrayse handbalclub investeert om de dames- en herenploeg naar een hoger plan te loodsen. De jonge damesploeg, met enkele ervaren krachten, heeft volgens Litjens genoeg potentie om hogerop te komen. "We spelen nu nog breedtesport, maar het streven is wel om de komende jaren naar de wedstrijdsport, zeg maar de hogere klassen, te groeien. Om als vereniging ook langzaam weer op te krabbelen. We zijn een kleine vereniging waarbinnen iedereen wel een of meerdere taken op zich neemt. Dat is ook onze kracht. Met z'n allen gaan we er voor om Manual weer op de kaart te zetten en de naamsbekendheid van de vereniging te vergroten."

Op zondag 15 november spelen de handbalsters van Manual de uitwedstrijd tegen Niobe 2. Het duel in Asten begint om 10.35 uur.