De werkgroep v.l.n.r. Figen Çaylak, Adem Özdemir, Kamelya Ertürk, Murat Yigitbas, Selma Bingül en Selda Yigitbas.
De werkgroep v.l.n.r. Figen Çaylak, Adem Özdemir, Kamelya Ertürk, Murat Yigitbas, Selma Bingül en Selda Yigitbas. Foto:Rikus ten Brücke

50 jaar Turkse immigratie

Venray | Op zondag wordt er in de Evenementenhal Venray stilgestaan bij 50 jaar Turkse immigratie in Venray. Murat Yigitbas, voorzitter van de Stichting Turkse Gemeenschap in Venray, blikt vooruit (en terug).

Door Sven Poels

Aan het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw kwam de vader van Murat Yigitbas naar Venray. Om te werken, net als zijn vele duizenden landgenoten. "Het idee van deze generatie was om vier, vijf jaar geld te sparen en dan terug naar Turkije te gaan", vertelt de nu 43-jarige Yigitbas, die zijn vader op anderhalfjarige leeftijd samen met zijn moeder achterna reisde. "Tien tot twintig procent van deze mensen is dat gelukt. Het merendeel van de gastarbeiders raakte gewend aan de Nederlandse samenleving. Hun kinderen gingen hier immers naar school en raakten gehecht aan hun nieuwe thuis. Zodoende hebben velen – de Turkse gemeenschap is volgens mij de grootste minderheid in Venray – hier een leven opgebouwd."

De geschiedenis van Yigitbas is exemplarisch voor een groot deel van de Turkse gastarbeiders. "We leven nu met de tweede, derde en zelfs vierde generatie in Nederland." Veel Turken zijn inmiddels – net als Yigitbas – volledig geïntegreerd, al ging dat, zeker in het begin, niet altijd over rozen. Zo was het verblijf in pensions niet bevorderend voor de integratie. "Maar vooral de taal was een groot probleem." Om de belangen van de Nederlandse Turken te behartigen, werd "zeker 35, 40 jaar geleden" de Stichting Turkse Gemeenschap in Venray in het leven geroepen. "Aan de Sint Antoniusstraat werd een ontmoetingscentrum opgericht. Rond de eeuwwisseling verhuisde deze naar de Beukenlaan." De opzet is door de jaren heen onveranderd gebleven. "Hier kunnen mensen komen voor een babbeltje, om te kaarten of een krantje te lezen." De stichting kent geen leden. "Iedereen kan naar binnen lopen."

Dat geldt ook voor komende zondag, als in de Evenementenhal wordt stilgestaan bij 50 jaar Turkse immigratie in Venray. "Ik hoop op veel bezoekers. Als het er twee- tot driehonderd zijn, kunnen we spreken van een heel geslaagde middag." Het programma, dat van 13.00 uur tot 17.00 uur duurt, wordt naast Stichting Turkse Gemeenschap in Venray georganiseerd door Stichting Raad voor Turkse Ouders, Provinciaal Platform Minderheden (PPM) en de Turkse moskee in Venray (HDV Haci Bayram Camii).

Als voorzitter van Stichting Turkse Gemeenschap zal Yigitbas "iedereen een kort en krachtig welkom heten en de sponsoren bedanken", waarna ook andere toesprekers te horen zullen zijn. "Onder anderen de woordvoerder van de PPM, waarschijnlijk een afgevaardigde van het consulaat en hopelijk kan ook de burgemeester (Hans Gilissen, red.) een korte toespraak houden."

Wat wel zeker is, is dat er een film de revue zal passeren en ook zal er een theaterstukje worden opgevoerd, waarin het integratieproces zal worden nagespeeld. "Diezelfde groep zal ook nog twee sessies livemuziek verzorgen. Ook komen er een aantal mensen van de eerste generatie naar voren om te vertellen hoe het was om naar Nederland te verhuizen." Om het jubileum te bezegelen, werd er een boek geschreven met de titel 'Turkse migratie in Venray 50 jaar'.

Yigitbas, over de inhoud van dit werk: "Er staat een artikel in over Inalfa, de fabriek die gastarbeiders naar Venray haalde. Ook zijn er interviews met eerste generatie mensen in verwerkt, een dankwoord en foto's van overledenen." (Boekdelen)sprekend beeldmateriaal van vroeger ontbreekt niet. "Bijvoorbeeld van mensen die meededen met carnaval." Is er een manier om nóg beter te aarden in de Venrayse samenleving?

De entree is zondag twee euro, inclusief een consumptiebon. Voor nog eens twee euro heeft u het jubileumboek diezelfde dag nog in uw bezit; later bestellen bij Stichting Turkse Gemeenschap in Venray is ook mogelijk.