André Tonen:
André Tonen: "De sector is belangrijk geworden voor Venray - dat vraagt om verdere professionalisering." Foto: Toos van Ool

'Toerisme belangrijk'

Venray | Het Toeristisch recreatief Platform Venray timmert stevig aan de weg. Vorige week werden toeristisch ondernemers en andere belanghebbenden daarover bijgepraat tijdens een bijeenkomst in Hotel Asteria. "De sector is belangrijk geworden voor Venray - dat vraagt om verdere professionalisering."

Door Toos van Ool

Toeristisch ondernemers hebben zich ruim tien jaar geleden verenigd in het Toeristisch recreatief Platform Venray (TrPV).

Het Toeristisch recreatief Platform Venray behartigt de belangen van de branche, verbindt en ondersteunt ondernemers en organisaties en zet zich in voor promotie van toeristisch/recreatief Venray. Het is voor de buitenwacht wellicht niet altijd direct zichtbaar, maar toerisme en recreatie vormen inmiddels de vijfde economische pijler van de gemeente Venray – ze zijn goed voor 9,6 procent van de werkgelegenheid.

En het belang van toerisme en recreatie neemt nog steeds verder toe, zo onderstreepte ook wethouder Jan Loonen (Toerisme) tijdens de bijeenkomst vorige week dinsdagavond. Reden voor het TrPV om een professionaliseringsslag in gang te zetten. Om te beginnen is er nieuw bloed in het bestuur.

Sinds begin dit jaar is André Tonen voorzitter van het TrPV. Danny Bosma blijft penningmeester en is waarnemend secretaris - deze post is nog vacant. Verder is de interne organisatiestructuur veranderd en zoekt het platform meer professionele ondersteuning.

Het Toeristisch recreatief Platform Venray heeft mede daarom aansluiting gezocht bij de VVV. "TrPV is het loket voor ondernemers, de aanbieders. De VVV is het loket voor toeristen en recreanten, de vragers. Door deze samen te brengen in één aanspreekpunt kunnen we beide beter bedienen", zegt bestuursvoorzitter André Tonen.

Marian Kessels, manager van de VVV-winkel in Venray, bekleedt daarom voortaan ook de functie van relatiebeheerder van het TrPV en is daarmee direct aanspreekpunt voor de aangesloten ondernemers.

Verder krijgt de promotie van toerisme en recreatie in en buiten Venray een nieuw gezicht. Het platform haakt daarvoor aan bij Venray Bloeit – in dit geval onder de noemer 'in toerisme en recreatie'. Venray Bloeit is de overkoepelende paraplu waaronder ideeën de ruimte krijgen en waaronder Venray breed wordt gepromoot.

"Samen met andere partijen maken we een sterk merk Venray", zegt André Tonen. "En door alle activiteiten te bundelen onder de noemer Venray Bloeit in toerisme en recreatie kunnen we in en buiten Venray beter en duidelijker laten zien wat Venray allemaal te bieden heeft. We versterken elkaar hiermee."

Uiteraard blijft het platform ook Venray, de Venrayse toeristische ondernemers en Venrayse evenementen promoten op de site liefdevoorlimburg.nl.

Daarnaast initieert het Toeristisch recreatief Platform Venray zelf ook projecten om toerist en recreant nog meer te bieden en Venray – ook letterlijk – op de kaart te zetten. Zoals met de wandelknooppuntenroutekaart, die dit voorjaar werd gelanceerd.

"Die routes in de gemeente Venray moeten naar een driesterrenniveau, professioneel en compleet met arrangementen en extra's. Voor mensen uit én van buiten Venray", aldus André Tonen. Op de agenda staan verder nog moutainbike- en scootmobielroutes, al dan niet aangevuld met verblijfs- en andere horeca-arrangementen.

Voor de ondernemers staan er onder meer inspiratie- en kennissessies op het programma. Voorzitter André Tonen sluit zijn verhaal af met een statement: "De toeristisch en recreatieve sector is dusdanig belangrijk geworden voor de gemeente Venray - dat vraagt om verdere professionalisering. Daarop zetten we als Toeristisch recreatief Platform Venray nu volop in."