'Afstand tussen burgers en veehouders is te groot'

VENRAY | De intensieve veehouderij is niet meer weg te denken uit Venray. De gemeente is er in de afgelopen decennia groot mee geworden. Het einde van de toename van de aantallen dieren is nog niet in zicht. Evenals de schaalvergroting van de bedrijven. Ondanks dat de veehouderijsector momenteel in zwaar weer verkeert.

Door Henk Willemssen

Het gevolg van de megabedrijven is dat de afstand tussen burgers en veehouders te groot is geworden. Ze moeten weer dichter bij elkaar gebracht worden. Het zijn een paar conclusies uit het Eindrapport 'Onderzoek naar de veehouderij in de gemeente Venray 2015'. Het was een afstudeerproject van drie studenten van de opleiding Bedrijfskunde en Agribusiness aan HAS Hogeschool in 's-Hertogenbosch.

Het onderzoek is uitgevoerd op het verzoek van de Venrayse gemeenteraad. Vorige week in de gemeenteraad bood Remy Aarts (D66) namens de werkgroep het eindrapport aan. "De rode draad is dat de intensieve veehouderij in Venray zal blijven en ook draagvlak heeft. Maar de belangen en wensen zijn heel divers. De grote uitdaging is die twee met elkaar in balans te brengen."

De veehouderij is een onmisbare economische schakel in Venray. Schaalvergroting is nodig om de concurrentie voor te kunnen blijven. De agrarische bedrijven zijn vooral voor de kerkdorpen van grote sociaal-maatschappelijk betekenis. Veehouders sponsoren dorpsactiviteiten wat de leefbaarheid in het buitengebied bevordert.
Tijdens het feitenonderzoek kwamen de HAS-studenten erachter dat er weinig informatie beschikbaar is. Ze adviseren de gemeente om samen met de Rabobank, GGD en andere organisaties meer informatie te verzamelen over de betekenis van de veehouderij voor de gemeente Venray. Het gaat niet alleen om de waarde van gebouwen en belastinginkomsten. Maar ook om werkgelegenheid, het inkomen en de gevolgen voor de volksgezondheid.
De gemeente moet ook weten waar zij in de toekomst naartoe wil met de sector. "Stel een visie op', is de eerste aanbeveling die de werkgroep heeft overgenomen. Ook moet de communicatie verbeterd worden. Vergunningsbesluiten worden nu alleen nog via de website openbaar gemaakt. Dat is geen goede zaak. Inwoners moeten veel beter geïnformeerd worden.

Zo zouden omwonenden, binnen een straal van een kilometer, een persoonlijke brief, email of ander bericht moeten ontvangen over een vergunningverlening. Voor de andere inwoners kan de wekelijkse vergunningenpublicatie in de lokale krant terugkeren. "Mensen willen actiever geïnformeerd worden", zei Remy Aarts. "Zodat ze minder verrast worden, waardoor ook de emoties afnemen." De gemeente moet ook alerter reageren op bezwaren en klachten.
Venray kan zich veel beter profileren als de koploper van de veehouderij in de wereld. De gemeente moet meer trots zijn op deze belangrijke economische schakel. Zoals bijvoorbeeld de nieuwe technieken laten zien. Dit draagt ook bij aan een beter imago. De koplopers van Venray kunnen het gezicht worden van de veehouderij naar buiten toe.

De keerzijde is dat de sector veel mensen zorgen baart. Er is ongerustheid over gezondheidseffecten en de komst van veel megabedrijven. De werkgroep pleit voor de instelling van een gezondheidsteam met daarin een huisarts, dierenarts en de GGD. Tijdens de dialoogavonden in juni bleek dat burgers soms lijnrecht tegenover meningen van veehouders staan. Er moet meer begrip voor elkaar komen.
In het rapport worden aanbevelingen gedaan aan de werkgroep. Voorafgaand aan nieuwe ontwikkelingen bij veehouderijbedrijven zou er een dialoog moeten komen met de omgeving. Uitwisselen van informatie, zoals over nieuwe technieken en innovaties, is van belang. Het plaatsen van informatiebordjes bij veehouderijbedrijven draagt ook bij aan een betere communicatie en meer begrip. Veehouderijbedrijven moeten zich voortaan beter houden aan de aanplantregels voor inpassing in het landschap. Waardoor de grote bedrijven minder in het oog springen en het buitengebied aantrekkelijker wordt voor bezoekers en recreanten.