inVENtief, PP2, PvdA en SP keuren begroting 2016 af

VENRAY | Na een lange zit keurden vier oppositiepartijen dinsdag na middernacht de begroting van 2016 af. De SP stemt al vele jaren de begroting weg. De socialisten kregen nu gezelschap van inVENtief, PP2 en PvdA. De VVD was de enige oppositiepartij die, weliswaar schoorvoetend, haar fiat gaf. Uiteindelijk werd de begroting met zeventien stemmen voor en negen tegen aangenomen.

Door Henk Willemssen

Tegen de klok van half een kon burgemeester Hans Gilissen de begrotingsbehandeling afsluiten. De raadsvergadering was om 19.00 uur begonnen. De grote schorsing voor fractie- en collegeoverleg stond gepland om 22.30 uur. Maar het debat liep bijna drie kwartier uit. Zodat de schorsing pas tegen kwart over elf begon. Om 23.45 uur was de heropening en konden de begroting, evenals drie amendementen en veertien moties in stemming worden gebracht. Het was opvallend dat de PvdA, toch decennialang een coalitiepartij, de begroting afkeurde. "Het spijt me te moeten zeggen dat we tegen stemmen", zo verontschuldigde Henk Bisschops zich enigszins. "We hebben er geen vertrouwen in hoe de begroting is sluitend gemaakt." Dat wantrouwen gold ook voor Carla Brugman (PP2). Jan Hendriks (SP) had weinig woorden nodig. Het is een welhaast traditie dat zijn partij de begroting afkeurt. Tino Zandbergen (inVENtief) zei 'met pijn in het hart' tegen te zijn. "De begroting is immers sluitend. Dan zou je hem normaal gesproken moeten goedkeuren. Maar er zijn trucs toegepast en er zitten te veel risico's zonder bedragen in. Dat geeft ons onvoldoende vertrouwen."

Over drie moties was de gemeenteraad het unaniem eens: ijsbaan, rondweg en energiebeleid. De stichting Winterpret vraagt de gemeente garant te staan voor 15.000 euro. De ijsbaan kampt met een tekort van 20.000 euro. Met schaatsverhuur en speciale acties hoopt Winterpret straks het gat te dichten.

Een week eerder lag de motie – van Samenwerking en inVENtief - ook al op tafel. Toen staakten de stemmen (dertien voor, dertien tegen) omdat er onduidelijkheid was over de financiële cijfers van de ijsbaan en omdat Bernie van Lierop niet meestemde. Het raadslid van Samenwerking is tevens secretaris van de stichting Winterpret. Dinsdag onthield Van Lierop zich weer van stemming. Maar nu maakte het niet uit. Met 25 stemmen voor en nul tegen lieten alle fracties weten vierkant achter de ijsbaan te staan. Raadslid Joep Gielens (SP) ontbrak met een goede reden. Hij was dinsdagmiddag vader geworden van zoon Bent.

PvdA en inVENtief kwamen met een motie over de rondweg in Wanssum. Projectbureau Ooijen-Wanssum meldde dat de rondweg mogelijk pas op het laatst (in 2022) wordt aangelegd. PvdA en inVENtief herinnerden eraan dat de raad destijds zelfs als voorwaarde heeft gesteld dat de rondweg er als eerste zou komen. De planning was 2015. "Zeven jaar uitstel is onacceptabel", zei Ingeborg de Barbanson (VVD).

Door het uitstel vrezen de partijen voor veel meer overlast voor omwonenden. Ook de verkeersveiligheid in het centrum van Wanssum komt in het geding. Doordat het vele vrachtverkeer gebruik moet maken van de route Venrayseweg-Brugstraat. In de motie wordt het college opgedragen de rondweg als eerste project aan te pakken. Alle zeven partijen steunden de motie volmondig. De subsidie voor geestelijke bedienaren stond voor de zoveelste keer ter discussie. De oppositiepartijen inVENtief, PvdA, SP en VVD deden opnieuw een poging de subsidie af te schaffen. Ze haalden aan dat er een scheiding is tussen kerk en staat. En dat pastoors en andere geestelijken geen enkele verantwoording hoeven af te leggen over de besteding van het geld. Dit in tegenstelling tot alle andere subsidieontvangers.

Het ligt vooral gevoelig bij het CDA. Een jaar geleden dreigde D66 voor de afschaffing te stemmen. Onder grote druk van het CDA bleef D66 binnenboord. Maar dinsdag stemde D66 met de oppositie mee. Toch ontsprong de omstreden subsidie opnieuw de dans. CDA en Samenwerking kreeg steunen van twee PP2'ers: Theo Francken en Richard de la Roy. Daardoor werd de afschaffing (12 voor, 14 tegen) nipt verworpen.