Een foto uit het archief van De Piëlhaas.
Een foto uit het archief van De Piëlhaas. OUDE FOTO

7 x 11 De Piëlhaas

VENRAY | Dit jaar bestaat Vastelaovesvereniging De Piëlhaas 77 jaar. Gisteren, op de elfde van de elfde, werd het nieuwe seizoen geopend in het Gemeentehuis.

De oprichting van De Piëlhaas vond plaats in 1938. In Venray werd al lang Vastelaovend gevierd, maar veel mensen gingen naar Venlo, Roermond, Düsseldorf en Keulen. Er werd in Venray namelijk geen dansvergunning afgegeven door B & W. Dit tot groot ongenoegen van de Venrayse horeca. Toen in 1938 burgemeester van der Loo plaatsmaakte voor burgemeester Janssen, ging de Vereniging Venray Vooruit onder aanvoering van de heer Sala ogenblikkelijk in overleg met de gemeente om Vastelaovend in Venray mogelijk te maken. Dit lukte. Victor Pijls zat ook in deze vereniging en men besloot hem Vorst te maken en zijn zoon Con werd de eerste Prins. Het werd een geweldige Vastelaovend voor Venray. Kort daarna brak de Tweede Wereldoorlog uit en was er vijf jaar geen viering. In 1946 ging men opnieuw uit de startblokken met Sjeng Verheugen als Prins. Op de foto staat Prins Con met zijn hofhouding aangetreden op de eerste Prinsenwagen uit 1939. Een echte Raad van Elf was er nog niet. Voor zover bekend bestond de hofhouding uit de volgende dames: Toos Metselaar; Fien Camps; Jo Driessen; Wiem Esser; Mia Camps; Door Loogman; Pie Goumans. Van de heren zijn de volgende personen bekend: Hub Verstralen; Vic Goumans; Jun Janssen; Nico Camps; Frits Vermeulen. Teng Jeuken was nar. Kent u alle namen v.l.n.r., neem dan a.u.b. contact op met info@rooynet.nl of tel. 586833.
Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas inzien. Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray.