Afbeelding
Foto: ron koenen

Koester uw monument

Venray | In 1815 werd het Topographisch Bureau opgericht om Nederland "officieel en onafgebroken" in kaart te brengen. Die dienst werd in 2004 onderdeel van het Kadaster. De Nederlandse overheid maakt dit jaar dus al 200 jaar lang topografische kaarten van Nederland waarop onder meer gronden, water, wegen en bebouwing worden aangegeven. Bij de viering van dat jubileum heeft het Kadaster afgelopen september de opmerkelijke website http://www.topotijdreis.nl gepresenteerd, die 200 jaar topografische kaarten van Nederland in beeld brengt.

Die website geeft niet alleen schermbreed topografische kaarten waarop kan worden in- en uitgezoomd, ook worden de kaarten per locatie in chronologische volgorde aangeboden. Links in het venster bevindt zich een tijdbalk (foto) waarop kan worden geschoven naar een oudere of jongere kaart: er ontstaat een reis in de tijd. En nog fraaier: drukt men linksboven op het pijltje naar rechts (symbool voor afspelen), dan start een automatische kaartpresentatie, van ouder naar jonger. Als dat te snel gaat, is er een pauzeknop.

In principe kan men elke locatie opzoeken en met name terugkijken hoe een en ander in de loop van de tijd is veranderd.

Wijzigingen kunnen daarbij veel later zijn verwerkt. Zo verschijnen de Venrayse instituten "Servaas" (gereed 1907) en "Anna" (gereed 1911) pas op kaart bij 1923 (foto). Op de website valt veel over de historie van Venray te ontdekken. Dit artikel besteedt verder aandacht aan Venray in zijn huidige omvang op de oudste aangeboden kaarten.

De website opent met een kaart van Nederland bij 1925. Terug naar 1815 en zoeken op "Venray" maakt duidelijk dat een interessante "Postroutekaart" is gebruikt, die overigens nagenoeg beperkt blijft tot het thema. Na enig uitzoomen verschijnen: "Venraij", "Klooster" (Jerusalem), de Grote kerk en "Klooster" (Patersklooster) en de kerk van "Merselo", "Leunen" en "Veltom". Verder aangeduid met een kruisje in een cirkeltje: de Bossche Molen in de Molenklef en de Leunse Molen.

Ook lijkt getekend: de St. Jozefkapel en de St. Jozefkerk in Smakt. Bij 1823 blijkt de kaart uitgebreid: geeft ook de kerk van: "Oostrum", "Ooerlo", "Castenraij", "Blitterswijk", "Wansum", "Geesteren" en "St. Willibrordus Put en Kapel". In hoeverre zijn genoemde historische bakens in hun huidige staat beschermd erfgoed ? Beide oude molens zijn definitief verdwenen. De oude kerken in Smakt, Wanssum en Geijsteren zijn eveneens verdwenen en na de oorlog "anders" vervangen. Alle overige genoemde gebouwen hebben al geruime tijd een monumentenstatus: voormalig Jerusalem en het voormalige Patersklooster zijn gemeentelijk monument. De Grote Kerk, Paterskerk, Veltumse Kapel, de kerken van Merselo, Leunen, Oostrum, Oirlo, Castenray en Blitterswijck, de St. Jozefkapel in Smakt en de St. Willibrorduskapel in de Geijsterse bossen zijn rijksmonument.        

Foto: http://www.topotijdreis.nl . Tekst: Frans de Roos. Bronnen o.a.: http://www.kadaster.nl . Stichting Venray Monumentaal (SVM): secretariaat Vliezenweg 1, 5801 JC Venray, e-mail: venraymonumentaal@live.nl.


Ludieke blauwe parkeerschijf

Venray | Een ludieke marketingactie van LR Internet uit Venray. Centrumondernemers in Venray hebben vorige week een blauwe parkeerschijf ontvangen. "De eerste twee zijn van ons" roept de actie. Er zit een parkeerschijf bij die achter de voorruit van de auto gelegd kan worden.

Het parkeerbeleid in Venray staat al enige tijd in de aandacht, dit voor zowel bewoners als voor centrumondernemers. Het Venrayse internet bedrijf LR Internet speelt hier op een ludieke manier op in. "De eerste twee zijn van ons" doelt op de eerste twee uur parkeren dat in het voorstel van B en W staat vermeld. LR Internet, een bedrijf dat bedrijfswebsites realiseert voor MKB, biedt ondernemers een eerste gratis advies gesprek (van 2 uur) aan.

Het parkeren bij LR op het Keizersveld is ook gratis. Inmiddels heeft het bedrijf al vele leuke reacties ontvangen.

Afbeelding