Martinusdag voor straatkinderen Rio

Steyl | De Stichting Sint Martinus voor hulp aan straatkinderen in Rio de Janeiro in Brazilië houdt zaterdag 14 november haar tweejaarlijkse Martinusdag in Steyl. Deze dag staat in het teken van de situatie van straatkinderen in Rio de Janeiro en is voor iedereen gratis toegankelijk.

De Martinusdag vindt plaats in de theaterruimte van het Wereldpaviljoen in Steyl. De bijeenkomst begint om 13.30 uur en eindigt rond 16.00 uur. De opening wordt verzorgd door de muzikale ambassadeurs uit Leudal, de Sambagroep Busardo samen met leden van de Pipers Society Castle d'Aldenghoor.

Ambassadeur van de Martinusstichting, musicus/componist Nard Reijnders uit Broekhuizenvorst verzorgt eveneens een optreden. Tijdens een gevarieerd programma brengen voorzitter René Poels (Meerlo) en vicevoorzitter Bernard Ruyten (Venray) van de Martinusstichting verslag uit van een recent werkbezoek aan het straatkinderen project in Rio de Janeiro.

Dit duo bezocht een favela, opvanghuizen voor straatkinderen, ging met straathoekwerkers op pad, sprak met advocaten die straatkinderen juridisch bijstaan en met moeders wiens zonen zijn vermoord of dood gemarteld door politie en/of cipiers. Ook bezochten ze een jeugdgevangenis. Vooral het bezoek aan de jeugdgevangenis heeft erg veel indruk gemaakt op het duo. "Een jongen van twaalf jaar huilde vanachter de tralies omdat hij nog langer vast moest zitten", aldus de delegatie van de Martinusstichting.

Verder wordt informatie gegeven over het nieuwe sportproject dat de Martinusstichting samen met de Belgische organisatie Kiyo en de organisatie van de bemanning van de KLM, Wings of Support, heeft gerealiseerd. Dit complex is speciaal aangelegd bij een van de opvanghuizen om kinderen tijdens de Olympische Spelen in 2016 een eigen sportplek te geven.

Dit nieuwe complex is in het voorjaar ook een van de plekken waar de alternatieve Olympische Spelen worden gehouden voor straat- en favelakinderen in Rio de Janeiro. Uit Rio de Janeiro is ontwikkelingswerker Jan Daniëls aanwezig tijdens de Martinusdag. Hij zal onder andere een inkijk geven over de wijze waarop de overheid het centrum van Rio via sociale schoonveeg acties straatkinderen hardhandig van de straat heeft gehaald en achter slot en grendel zet in gesloten inrichtingen. Ook zijn veel straatkinderen verjaagd uit het centrum en lopen nu rond in de buitenwijken van deze metropool.

Volgens Daniëls is het opsluiten van kinderen in een gevangenis vele malen duurder dan de kinderen onderbrengen in een van de sociale opvanghuizen. De partnerorganisatie van de Martinusstichting, AMAR , heeft overigens financiële problemen omdat de grootste financier, het staatsbedrijf Petrobras, van de een op de andere dag in juni de subsidiekraan heeft dichtgedraaid. Dit omdat het bedrijf verwikkeld is in een groot corruptieschandaal in Brazilië. Het Wereldpaviljoen in Steyl is gevestigd in de oude drukkerij aan de Sint Michaelstraat 6a.

In verband met de organisatie is het handig als bezoekers zich even melden via e-mail bernard@tandartsruyten.nl. Meer informatie over het werk van de Martinusstichting is te vinden op www.stichtingsintmartinus.nl.


Dancefeest VenSation

Venray | Venray saai? Nee hoor! Op 14 november is er namelijk gewoon een dancefeest in de Witte Hoeve. Op deze avond wordt elektronische dansmuziek gecombineerd met de kunsten van drie verschillende live-artiesten. Venrayse nachtvlinders kunnen hun feestelijke buikje rond dansen in drie verschillende zalen met elk een eigen ambiance. Organisator Giel Aldenzee heeft daarmee een uniek concept in handen. "Het is veelzijdiger, creatiever en excentrieker dan reguliere uitgaansavonden."

Door Inge Loonen

Het idee voor VenSation kwam na de succesvolle editie van een ander feest van Giels hand: Talk of Town. "Door het succes van Talk of Town besefte ik dat er in Venray ruimte is voor dit soort feesten die groter opgezet zijn. In de basis is VenSation dan ook hetzelfde als Talk of Town. Maar waar Talk of Town zich richtte op livemuziek en bands, richt VenSation zich meer op dancemuziek."

En dat niet alleen. VenSation heeft daarbij net die extra dimensie die andere dancefeesten vaak niet hebben: instrumentele artiesten. Op een creatieve manier worden elektronische deuntjes zo gecombineerd met gezellige ritmes en melodieën van de saxofoon, trompet en percussie. En wie terugdenkt aan deephousehits als 'Vandaag' van Bakermat, weet dat dit soort combinaties garant staan voor succes.

Bezoekers van VenSation kunnen met drie verschillende zalen mét eigen muziekstijl dus veelzijdigheid en creativiteit verwachten. Dat in tegenstelling tot reguliere uitgaansavonden in Venray, die volgens Giel wel leuk zijn, maar op den duur wellicht wat saai.

"Natuurlijk merk ik dat diverse horeca dingen organiseren voor de nachtgangers, dus ik zou niet zeggen dat er niets ondernomen wordt. Het uitgaansleven in Venray kan alleen wel wat specialer. En daar zijn evenementen als VenSation voor. Het is dan ook een feest met een uniek concept, dat eens per jaar georganiseerd wordt. Anders verliest ook een evenement als VenSation snel zijn kracht."

Het concept van VenSation ligt in lijn met een trend die we al een aantal jaar zien. Waar jongeren vroeger naar bands gingen luisteren op zaterdagavond, gaan ze nu liever naar een dj. Eigenlijk zijn dj's dus ook wel de rocksterren van deze tijd. Denk maar eens aan grote evenementen als Amsterdam Dance Event, waar duizenden bezoekers op bezoek komen. "Dat klopt", beaamt Giel, die zelf ook regelmatig naar feesten of festivals gaat. "Dit soort feesten spelen in op de beleving van de bezoeker. Er wordt echt uitgepakt op zo'n avond. Een goede dj, een mooie aankleding en een unieke locatie. Dat werkt. En hoewel een dancefeest in deze regio niet te vergelijken is met een dancefeest in bijvoorbeeld Amsterdam, is het idee wel hetzelfde. Het gaat namelijk om de beleving."

VenSation wordt op 14 november gehouden in de Witte Hoeve. Tickets zijn voor 10 euro verkrijgbaar via dewittehoeve.eticks.nl of bij de Witte Hoeve of de Spiekerbox. Aan de deur kosten tickets 15 euro.

Hou daarnaast de Facebookpagina in de gaten voor meer informatie.