Bianca van Dorrestein en Famke Janssen vormen samen een blok.
Bianca van Dorrestein en Famke Janssen vormen samen een blok. Foto: Henk Lammen

"Een doffe ellende"

Venray – ActiveRooy-VC Olympia 1-3. Setstanden: 22-25, 11-25, 25-20 en 10-25.

In de derde divisie B leden de volleybalsters van ActiveRooy zaterdagavond in sporthal De Weert een thuisnederlaag tegen het lager geklasseerde VC Olympia: 1-3. "De slechtste wedstrijd van het seizoen", aldus een teleurgestelde speelster Femke Arts na afloop.

Door Henk Lammen

Was het vooruitzicht op een avondje Oktoberfest in Venray de oorzaak? Of hadden de dames zich een avond tevoren al teveel vermaakt met muziek, bier en worsten tijdens het tweedaagse evenement in de tent op het Annaterrein? De vraag zal nooit eensluidend beantwoord worden, feit is dat de Venrayse volleybalsters in de ooit voor hen vertrouwde sporthal De Weert er weinig van bakten. In de eerste set ging de strijd gelijk op, totdat de gasten uit Panningen met een uitstekende servicereeks van vier punten een klein gaatje sloegen.

De thuisploeg herstelde zich in het verloop van de set nog wel, maar de kloof werd niet meer overbrugd: 22-25. De tweede set werd gekenmerkt door matig spel van de thuisploeg. De servicepass kwam niet meer aan, waardoor spelverdeelster Lieke Vervoort noodgedwongen veel tweede ballen over het net moest spelen.

De tegenstander profiteerde optimaal van het zwakke spel van ActiveRooy. Met uitstekende servicebeurten werden de Venrayse volleybalsters onder druk gezet. Aanvallend kon ook geen vuist worden gemaakt en stuitten de aanvalsters vaker op een prima blok van VC Olympia. Met een teleurstellende 11-25 ging ook de tweede set naar de gasten. De derde set liet een opleving zien van het team van trainer-coach Dries Smeets. De pass werd beter verzorgd en door een goede servicereeks halverwege de set kon de thuisploeg een ruime voorsprong nemen. Aan het einde kwamen de gasten nog terug, maar de setwinst ging met duidelijke cijfers naar ActiveRooy: 25-20. De oranje brigade kon het goede spel niet doortrekken naar de vierde set. Integendeel, de thuisploeg was de draad helemaal kwijt. De gasten stonden bovendien solide te verdedigen, met als gevolg dat de set eindigde in een beschamende 10-25 nederlaag.

"Een doffe ellende. Het was echt bagger. In tijden hebben we niet zo slecht gespeeld." Femke Arts spaarde na afloop zichzelf en haar team niet. Een kritische blik in de spiegel, maar helaas voor de Venrayse volleybalsters wel de waarheid. "Niemand bij ons speelde goed, zij serveerden vanaf de eerste slagenwisseling prima. We stonden meteen onder druk en kwamen niet in ons eigen spel", legde Arts de vinger op de zere plek. "We kwamen iedere set meteen op achterstand. Dat heeft ons opgebroken. Alleen in de derde set kwamen we in een flow. Wisten we druk te zetten, kwam de pass goed aan en wisten we te scoren", probeerde de 28-jarige volleybalsters nog een lichtpuntje op te sommen.

Volgens Arts is er nog geen man overboord en wordt de doelstelling, meedraaien in de top, niet bijgesteld. "In onze klasse springt er niemand bovenuit. Dat is een troost." En het verdriet van de nederlaag. "Dat gaan we vanavond als team verdrinken op het Oktoberfest", lacht Arts.

Op zaterdag 7 november speelt ActiveRooy de uitwedstrijd tegen Achilles. Het duel in Beugen begint om 17.00 uur.