Sluitende begroting wekt argwaan bij oppositie

VENRAY | Wethouder van financiën Ike Busser (Samenwerking) kan het niet goed doen. Bij de behandeling van de voorjaarsnota oogstte hij flinke kritiek vanuit de oppositie. Omdat de begroting een tekort vertoonde van ruim 2 miljoen euro. Nu de exploitatie van 2016 sluitend is, is het weer niet goed. "Er zijn de nodige kunstgrepen verricht om de begroting sluitend te maken", vindt Carla Brugman (PP2).

Door Henk Willemssen

Brugman spreekt van 'geknutsel met bedragen' en 'dingen in een andere verpakking stoppen'. "Zo kan iedereen zichzelf rijk rekenen." Ondanks dat de meerjarenbegroting 2017-2019 ook uit de rode cijfers is, staat PP2 niet te juichen. "Het geeft zelfs een gevoel van onbehagen. Want de vraagt rijst in hoeverre we de informatie kunnen vertrouwen", vraagt Carla Brugman zich af. PP2 wijt erop dat er geen geld is vrijgemaakt voor de verzelfstandiging van gemeenschapshuizen, de nieuwe manier van onkruidbestrijding en voor inburgering. "Men kan op zijn vingers natellen dat daar geld voor nodig zal zijn in de toekomst."

De PvdA noemt het cynisch 'een knappe prestatie'. "De belastingen hoeven niet extra omhoog en er zou geen sprake zijn van extra bezuinigingen. Goed nieuws dus", zo luidt de eerste reactie van fractieleider Henk Bisschops. "Helaas klopt het niet." De PvdA ziet dat budgetten worden teruggeschroefd en soms zelfs gehalveerd. Investeringen worden vertraagd en vervangingen uitgesteld. Terwijl nieuwe taken door het huidige personeel moeten worden opgevangen. "Er is dus wel degelijk sprake van bezuinigingen. Al noemen we het voor het gemak anders", zegt Bisschops. "De begroting is met het nodige kunst- en vliegwerk sluitend gemaakt. We weten alleen niet hoe. Wij willen weten waar het geld vandaan is gehaald." Ook de PvdA ziet tegenvallers opdoemen. Zoals het nieuwe kunstencentrum, het parkeerbeleid en de opvang van asielzoekers. "De begroting lijkt hierdoor bij voorbaat een valse start te maken."

Cynisme is er ook bij inVENtief. "Hulde", roept fractieleider Tino Zandbergen. "De wonderen zijn blijkbaar de Venrayse financiële wereld nog niet uit." De VVD vindt het 'prachtig' dat de begroting sluitend is. Alleen zijn er verkeerde keuzes gemaakt, vindt fractieleider Ingeborg de Barbanson. Ze wijst op de halvering van het budget voor speeltoestellen. En dat het groenonderhoud steeds kariger wordt en deels in de schoenen van de burgers wordt geschoven. "En met slechts het oplappen van wegen lopen we ook achter de feiten aan", zegt De Barbanson.

De SP kan zich niet vinden in sommige uitgaven. Zoals geld uitgeven aan een glasvezelnet, de tweede zaal van de schouwburg en gratis parkeren. "Er wordt veel geld uitgegeven aan zaken die voor de SP geen prioriteit hebben", zegt fractieleider Jan Hendriks. De SP meent dat er een 'kunstje wordt geflikt'. "Met een beetje handig rekenen komt men er altijd weer uit. Je schuift wat met begrotingsposten en men weet zelf nog amper waar het geld vandaan komt of waar het gebleven is. Laat staan dat een ander daar nog wijs uitkomt." Terwijl er aan het einde van de rit er meestal geld over is. "De belastingbetaler heeft dan alweer het gelag betaald", foetert Jan Hendriks.

Samenwerking ziet nog weinig van economisch herstel. In Venray blijft de werkeloosheid hoog en de leegstand van kantoren en winkels stopt niet. Fractieleider Martin Leenders ziet donkere financiële wolken: op het gebied van cultuur, parkeren, accommodaties, onderwijs, sport, arbeidsmigranten en asielzoekers. "We zien ook een verschraling van voorzieningen. Kleine scholen verdwijnen, kunst en cultuurvoorzieningen staan zwaar onder druk en woningzoekenden kunnen geen betaalbare woning vinden."

Het CDA vindt de begroting 'een compliment waard'. Het CDA wil met voorrang geld vrijmaken voor zelfsturing, leefbare wijken en dorpen en infrastructuur. "We zijn tevreden over de sluitende begroting zonder extra lastenverhogingen", zegt fractieleider Toon Loonen. "Er zijn enkele belangrijke wensen van het CDA meegenomen, zoals kunstgrasvelden en extra geld voor wegenonderhoud."