Achterzijde ketelhuis van Servaas
Achterzijde ketelhuis van Servaas OUDE FOTO

Ketelhuis van Servaas

VENRAY | Tien jaar geleden werd het centrale ketelhuis van Servaas in Venray gesloopt. Met de sloop verloor de gemeente Venray ook een uniek industrieel monument. Jarenlang werd de gehele inrichting vanuit dit ketelhuis voorzien van warm en koud stromend water en zorgden grote stookketels voor de centrale verwarming van alle gebouwen.

Het ketelhuis leverde ook de stoom die nodig was voor de centrale keuken in het gebouw en leverde heet water en stoom voor de wasserij.

Zonder dit centrale ketelhuis op het terrein zou de inrichting niet hebben kunnen functioneren. Een ondergronds gangenstelsel verbond het ketelhuis met alle gebouwen van het gesticht. Via deze gangen liepen de transportleidingen, maar de transportverliezen liepen op. Meer dan 10 % van de energie ging verloren en daarom werd besloten om alle gebouwen van een eigen installatie te voorzien.

Jarenlang zorgde het ketelhuis van Servaas ook voor schoon drinkwater, maar ook hier kwam een einde aan toen de inrichting werd aangesloten op het openbare waterleidingnet. En zo kwam geleidelijk aan het einde in zicht van dit unieke industriële monument met zijn dubbele schoorsteen die gekscherend ook wel de 'Twin Towers' van Venray werden genoemd.

Foto: Privécollectie Twan van Els uit Venray. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van nieuwsblad Peel en Maas inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray.