Op tijd energieneutraal?

VENRAY | Venray heeft samen met regiogemeenten als doel gesteld in 2030 energieneutraal te zijn. De gemeente wil vooral inzetten op biovergisting en zonne-energie. Politieke partijen hebben hun twijfels of Venray zijn energieambities kan waarmaken.

Door Henk Willemssen

"Het is een stevige ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn. PP2 juicht dit toe", zegt fractieleider Carla Burgman. "Maar om zo ver te komen moeten er echt concrete stappen gezet worden." PP2 mist een plan van aanpak. Ook zou Cradle to Cradle (C2C) vastgelegd moeten worden in het gemeentelijk beleid.

Samenwerking wil duurzaamheid vooral stimuleren en niet voorschrijven. "Je moet burgers verleiden tot het toepassen van C2C, duurzame bouwmaterialen, energieopwekking en stimuleren om asbest te saneren en leegstaande panden te slopen of te renoveren", vindt fractieleider Martin Leenders.

Samenwerking wijst op de stimuleringssubsidies van de nationale en de provinciale overheid. "Maar Venray blijft steken bij een subsidie voor het afkoppelen van hemelwater."
Het CDA vindt het belangrijk om het grondstof- en energieverbruik terug te dringen. "De meeste energie in Venray wordt verbruikt door ondernemingen. Hier is de grootste slag te slaan", stelt fractieleider Toon Loonen. "Maar er is nog een lange weg te gaan." Het CDA is geen voorstander van windmolens. Terwijl energieopwekking uit biomassa nog maar traag op gang komt. "Zonne-energie is een van de mogelijkheden om in 2030 de doelen te halen", denkt Loonen

inVENtief pleit voor meer aandacht voor energieneutrale woningen. "In het naburige Duitsland worden praktisch alleen nog maar dergelijke woningen gebouwd", weet fractieleider Tino Zandbergen. "In ons land zijn deze woningen absoluut een voorwaarde om de door de regering gestelde klimaatdoelen te halen. Venray zou hier veel meer een voortrekkersrol in kunnen vervullen."

De PvdA zegt erg teleurgesteld te zijn over 'een groot gebrek aan groenvisie'. "Onderwerpen als duurzaamheid, groenbeleid, luchtkwaliteit, grondwater of het behoud van groen komen in de begroting nauwelijks aan bod. Wij maken ons hier ernstig zorgen over", zegt fractieleider Henk Bisschops.

.