Besluiteloze gemeenteraad zakt verder weg in parkeermoeras

VENRAY | Al ruim een jaar praat de politiek over het betaald parkeren in Venray. Maar het ene na het andere voorstel sneuvelde door besluiteloosheid en onenigheid. Dinsdagavond na tweeënhalfuur soebatten trokken de coalitiepartijen CDA, D66 en Samenwerking de invoering van twee parkeerproeven over de streep. Vanaf woensdag 18 november tot 1 februari wordt het parkeren in Venray helemaal gratis. Daarna volgt er tot half mei een tweede proef met alleen betaald parkeren achter de slagbomen. Op 17 mei moet de raad de definitieve keuze maken.

Door Henk Willemssen

Dat was dinsdag de uitkomst van een heftig raadsdebat. De discussie sprong alle kanten op en vier verschillende partijen lanceerden een eigen alternatief parkeerplan. Die haalden de eindstreep niet. Ook de motie van afkeuring tegen het college werd verworpen. Carla Burgman (PP2) wilde ook de gele kaart trekken voor de gemeenteraad, maar dat kan nu eenmaal niet. De vijf oppositiepartijen steunden de motie van afkeuring. CDA, D66 en Samenwerking stemden tegen waardoor het college de dans ontsprong (12 voor, 15 tegen) maar de toon was gezet.

Voor de bezoekers aan het Venrayse centrum is één ding duidelijk. Over twee weken is het overal vrij parkeren. Dit geldt voorlopig tot 1 februari. Daarna moet er weer betaald worden in de parkeerkelder en op de slagboomterreinen Blekersveld en Raadhuisplein. Deze proef duurt tot de raadsvergadering van dinsdag 17 mei. Martin Leenders (Samenwerking) bedong dat er dan de keuze is tussen vijf varianten. De twee proeven, het huidige betaalsysteem en nog twee andere alternatieven.
Zes weken geleden leek er een doorbraak te zijn. Zeven van de acht partijen – met uitzondering van SP – bereikten een compromis. Om het parkeren helemaal vrijgeven, zoals het college wilde, was geen raadsmeerderheid. Het alternatief was deels vrij en deels betaald parkeren met invoering van de blauwe schijf. Het college moest het plan verder uitwerken. Toen eind oktober bleek dat dit een paar ton duurder uitviel dan afschaffing, kwamen CDA, D66 en Samenwerking snel in actie. Ze passeerden de andere vier partijen waarmee ze een maand eerder een compromis hadden bereikt. De drie coalitiepartijen knutselden snel een voorstel met de twee parkeerproeven in elkaar. Dat haalde dinsdag een kleine meerderheid van 15 voor en 12 tegen.
De handelwijze van de coalitie zette kwaad bloed bij inVENtief, PvdA, PP2 en VVD. De verhouding tussen beide kampen was al lange tijd vertroebeld. Het compromis van september leek een doorbraak naar een betere onderlinge verhouding. Dat CDA, D66 en Samenwerking op eigen houtje een plan smeedden, zette de strijd weer op scherp. Toen Tino Zandbergen (inVENtief) het CDA erop aansprak, reageerde Toon Loonen fel. "Ik wens niet dat het CDA hierop alleen wordt aangesproken."
Daan Janssen (D66) en Martin Leenders (Samenwerking) boden vervolgens openlijk hun excuses aan voor de 'verkeerde handelwijze'. "Het is niet op een correctie manier gegaan", zei Leenders. Janssen meldde dat het de bedoeling was de oppositie er wel bij te betrekken. "Maar het voorstel was al rondgestuurd. Dit had niet zo gemoeten." Van het CDA kwamen geen excuses, waardoor de partij alleen stond. Toon Loonen zei wel dat 'vanwege tijdsdruk' het zo gelopen was. Het CDA kreeg het verwijt van oude machtspolitiek,

Ingeborg de Barbanson (VVD) vond de motie van afkeuring voor het college nog te mild. "Het had een motie van wantrouwen moeten zijn." De oppositie vond het onbegrijpelijk dat het college klakkeloos achter het snel in elkaar geknutselde plan van CDA, D66 en Samenwerking aanliep. "Maar deze drie partijen hebben een meerderheid in de raad", verdedigde wethouder Ike Busser (Samenwerking) zich. Er vielen veel rake en harde woorden. "Gepruts! De parkeerpuinhoop is compleet", fulmineerde Joep Gielens (SP). "Een beschamende vertoning. Er is verwarring alom", vond Carla Brugman. "Treurig dat we niet de ballen hebben om een besluit te nemen." Tino Zandbergen: "De raad maakt zich volstrekt belachelijk. Het is een chaos. De puinzooi wordt alleen maar groter."