Paul van Lipzig kijkt terug op twaalf mooie jaren.
Paul van Lipzig kijkt terug op twaalf mooie jaren. Foto: Henk Lammen

"Ik kijk met trots terug"

Venray | Paul van Lipzig (38) neemt afscheid als voorzitter van de commissie Liedje van De Piëlhaas. De Venraynaar, samenwonend met Laura Vink en trotse vader van Lars (9) en Lynn (5), kwam in 2003 de rijen versterken van deze commissie en in 2009 werd hij voorzitter. Nog enkele maanden en dan draagt hij het stokje over aan Paul Rutten. Voor Peel en Maas kijkt hij terug op twaalf mooie jaren.

Door Henk Lammen

Wat doet de commissie Liedje?

"Het belangrijkste doel is het Venrayse vastelaoveslied te promoten en hiermee een belangrijk stukje cultuur in stand te houden. In 1966 verscheen het eerste vastelaovessingeltje. Sindsdien zijn we via het cassettebandje, naar de vastelaoves-cd en USB-stick geëvolueerd. Wij organiseren de inschrijving, repetities, voorselectie, weer repetities, liedjesfestival, de cd-opname en de uiteindelijke presentatie van de nieuwe cd tijdens de Hazepaeper. En vervolgens de verkoop van 1000 cd's."

Wat was jouw hoogtepunt?

"Toen ik als voorzitter in juni 2009 van start ben gegaan, hebben we ons als commissie ten doel gesteld om het Venrayse vastelaoveslied in Limburg weer op de kaart te zetten. In de laatste jaren hebben we weer het hoogste vastelaovespodium, het LVK, bereikt. Finales met Bjorn en Mieke en De Stappers in het eerste jaar en daarna nog een keer met Brechje en Nelleke. In mijn prinsenjaar 2011 won De Stappers bovendien het TVK. Hoogtepunt was ook de winst van basisschool De Meent in de finale bij Giel Beelen."
Het jaarlijkse hoogtepunt is de cd-opname?

"Ieder liedje is een kindje van de artiest. Zo wordt er ook mee omgegaan. Bij de cd-opname valt de hele puzzel in elkaar. Daar worden de finale arrangementen opgenomen en kunnen er alle toeters en bellen aan toegevoegd worden. Wij noemen dat ook wel het vereeuwigen van het liedje. Maandenlange voorbereidingen, repetities en de finale komen dan bij elkaar."

Wie volgt jou op?

"Paul Rutten. Als voorzitter ben je niemand zonder een goed team. Alleen samen kun je ieder jaar iets moois als de vastelaoves-cd maken. Daar ben je als voorzitter een onderdeel van. Dat zal Paul ook gaan merken."

Ook de commissie Liedje krijgt nieuwe gezichten?

"Er stoppen inderdaad mensen die al heel wat jaartjes meelopen. Het 7x11-jubileum wordt gebruikt als hoogtepunt om te stoppen. In de afgelopen 1,5 jaar hebben we bijna met een dubbele bezetting gedraaid om te voorkomen dat er een leegloop ontstond. De nieuwe commissie is er helemaal klaar voor en staat te popelen om ons werk over te nemen."

Hoe kijk je terug?

"Met trots, dat is het enige wat ik daarover kan zeggen. Er is meer gelukt dan ik had verwacht en had durven dromen. Het waren super leuke jaren en geweldig om met een leuk team vrijwilligers te werken. En laten we eerlijk zijn, een wereld zonder vrijwilligers zou er toch heel anders uitzien."
Waar heb je het meeste van genoten?

"Aan alle mensen die aan het festival hebben meegedaan. Sommige hadden nog nooit gezongen en om die klaar te stomen voor een finale. Super om dat te zien en te mogen beleven. Maar ook de onderlinge sfeer, echt vanuit de olympische gedachte 'meedoen is belangrijker dan winnen'. Een oud-senator heb ik wel eens horen zeggen dat vastelaovend 'het belangrijkste is van de onbelangrijkste zaken'. En dat is ook zo."

Tot slot, blijf je bij De Piëlhaas?"

Als lid van de prachtige club APK blijf ik verbonden aan De Piëlhaas. Ik wil nu eerst weer lekker zelf muziek gaan maken, daar heb ik veel zin in. En daarna kijk ik wel wat er verder op mijn pad komt."