De PvdA wil sloop van de flats aan de Zuidsingel voorkomen. Ze kunnen gebruikt worden voor opvang van asielzoekers.
De PvdA wil sloop van de flats aan de Zuidsingel voorkomen. Ze kunnen gebruikt worden voor opvang van asielzoekers. Foto: Henk Willemssen

'Floriade prima opvanglocatie'

VENRAY | PP2 vindt het voormalige Floriadeterrein in de gemeente Venlo een goede locatie voor grootschalige opvang van vluchtelingen. "De logistiek is er prima in orde en op die manier kan het terrein zichzelf nog bewijzen ook", zegt fractieleider Carla Brugman. Een bijkomend voordeel is dat de vijf Noord-Limburgse gemeenten - die de verliesgevende Floriade in 2012 organiseerden – nog enige compensatie krijgen.

Door Henk Willemssen

"Het kan de financiële pijn voor deze gemeenten enigszins verzachten", aldus Brugman. De oppositiepartij vindt het vanzelfsprekend dat Venray meehelpt in de opvang van de vele vluchtelingen die Nederland overspoelen. Voor langduriger verblijf van asielzoekers vindt PP2 kleinschalige opvang de beste oplossing. De gemeente moet voor statushouders – asielzoekers met een verblijfvergunning – woningen beschikbaar hebben. "We moeten wel voorkomen dat de burger het idee van verdringing krijgt in de huursector", zegt Brugman. De partij ergert zich aan de afwachtende houding ten opzichte van Wonen Limburg. "Dit is ons een doorn in het oog. Er moeten snel concrete afspraken komen." PP2 eist een stop op de verkoop van huurwoningen. "Zodat er meer betaalbare huurwoningen zijn om de wachtlijsten weg te werken."

Ook het CDA vindt dat Venray zijn verantwoordelijkheid moet nemen. "Het is onze humanitaire plicht", zegt fractieleider Toon Loonen. "Maar het moet altijd in samenspraak en overleg met de burgers gebeuren. Zo behoud en creëer je draagvlak. Dit is een absolute voorwaarde. Draagvlak wordt gecreëerd door eerlijk te zijn en afspraken na te komen."

Het CDA ziet wel een probleem ontstaan op de toch al krappe woningmarkt. "Opvang van vluchtelingen kan niet in de huidige sociale huursector. Omdat dit leidt tot verdringing", stelt Loonen. "Het CDA is daarom voorstander voor opvang op locaties die snel en gemakkelijk geschikt te maken zijn. De partij denkt aan lege vakantiehuisjes of kantoren.

Semipermanente woningen zijn het stokpaardje van de SP. "Deze tijdelijke woonvormen moeten ook beschikbaar zijn voor Venrayse inwoners en arbeidsmigranten", vindt fractieleider Jan Hendriks. Samenwerking voorziet ook problemen op de arbeidsmarkt. "Door de vluchtelingenproblematiek en de toename van het aantal asielzoekers bestaat de angst dat deze toestroom kan zorgen voor verdringing op de arbeidsmarkt", zegt fractieleider Martin Leenders.

inVENtief constateert dat er op geen enkele wijze rekening is gehouden met de enorme vraag naar woningen door de alsmaar groter wordende stroom vluchtelingen. "Er is wel veel aandacht voor arbeidsmigranten maar nauwelijks voor de huisvestingsproblematiek van vluchtelingen", merkt fractieleider Tino Zandbergen op. inVENtief vindt dat de wachtlijst voor sociale huurwoningen al veel te lang is. Zandbergen ziet in Venray kansen voor sobere huisvesting van vluchtelingen.

D66 vindt dat de gemeente verder moet kijken dan alleen het aanbieden van huisvesting. "Waarschijnlijk gaat Venray haar steentje bijdragen aan de opvang van vluchtelingen", zegt fractieleider Daan Janssen. "Door tijdelijke opvang of in een andere vorm. Zoals extra huisvesting voor statushouders. Wij moeten vooraf wel goed nadenken over de opgave die ons te wachten staat." D66 wijst op het belang van (tijdelijke) integratie van vluchtelingen, statushouders en asielzoekers. "Integratie is belangrijk voor zowel de nieuwkomers als de ontvangende samenleving", vindt Daan Janssen. Naast huisvesting moet er volgens D66 aandacht zijn voor versnelde inburgering- en taalcursussen, onderwijs, veiligheid - ook tijdens inspraak- en informatieavonden - zorg, ontmoetingen met de directe omgeving, bundeling van lokale initiatieven en een heldere en eerlijke communicatie met de buurt.