blaat
blaat Foto: Johan Loonen

BVV'27 troeft tricolores af

BVV'27-SVOC'01 2-0 (1-0). Doelpunten: 37. Egzon Grguri 1-0; 91. Jens Arts 2-0. Scheidsrechter: Philipsen (Lomm). Toeschouwers: 100. Gele kaart: Roel Verkoijen, Jens Arts (BVV'27) en Danny Houwen (SVOC'01).
BVV'27: Theeuwen; Jens Arts, Van de Water, Poels en Beurskens (80. Rik van Kempen); Lou van Kempen, Sil Arts en Lucassen; Thiesen, Verkoijen (75. Gelden) en Grguri.
SVOC'01: Nick Classens; Loonen, Wismans, Tacken en Jenneskens; Kersten (57. Peeters), Coppers en Koen Classens; Jacobs, Rob Houwen en Danny Houwen.

Door Henk Willemssen

BLITTERSWIJCK | BVV'27 won de derby tegen SVOC'01 met 2-0 in de vijfde klasse F. De fusieclub uit Oirlo/Castenray incasseerde alweer de zevende nederlaag op rij en kreeg de rode lantaarn in handen geduwd. Op de overwinning van de Blitterswijckse ploeg viel weinig af te dingen. De geel-zwarten lieten het beste veldspel zien.
Op het einde ontstond er consternatie langs de kant. Het offensief dat SVOC'01 na rust ontketende bleef zonder resultaat. Terwijl de blessuretijd al liep, leidde BVV'27 nog altijd met 1-0. De Blitterswijckers braken, randje buitenspel, door over de linkerflank.

De ervaren arbiter Piet Philipsen negeerde het vlagsignaal van Cor Sommers van SVOC'01. Die bleef met de vlag omhoog staan terwijl de aanval doorliep. Egzon Grguri vond vanaf de linkerkant Jimmy Lucassen voor het doel. Keeper Nick Classens bracht redding maar in de rebound scoorde Jens Arts toch de bevrijdende 2-0. Philipsen keurde de treffer goed maar kwam toch naar zijn assistent. "Het was wel twee meter buitenspel", fulmineerde Sommers die bijval kreeg van de SVOC-bank. De leidsman ging niet in discussie. "We hebben voor de wedstrijd afspraken gemaakt. Daar moet u zich aan houden." Sommers leverde daarop zijn vlag bij Philipsen in. Elftalleider Jac Wismans en trainer Twan Bloemen wisten hun grensrechter er van te weerhouden om boos weg te lopen. Toen Sommers de vlag weer in bezit had, hoefde het voor Philipsen niet meer. "Nee, ik wil niet dat u nog vlagt." Demonstratief wierp de inmiddels laaiende grensrechter zijn vlag op de grond. Hij uitte bedreigende taal ('ik sla je eethoek eruit') aan het adres van Philipsen. Jac Wismans dirigeerde Sommers naar de kant, terwijl de arbiter ('hier ga ik rapport van maken') druk schreef in zijn notitieboekje. Het was een onverkwikkelijk einde van een pittige, maar toch sportieve derby.

Beide ploegen zaten in het verdomhoekje en waren vastberaden de derbywinst op te strijken. SVOC'01 wilde van de hatelijke nul verlost worden terwijl BVV'27 een lastige periode – met het opstappen van trainer Henk Theelen – achter zich wilde laten. De Blitterswijckers wonnen de ouverture bij Sporting ST nog met 0-3, maar daarna volgden vijf verliespartijen. Hans Tax heeft van de KNVB dispensatie gekregen om als interim-trainer te fungeren. Secretaris Niels Hendrix meldde dat de club hoopt rond 1 november over een nieuwe trainer te beschikken. De veldtrainingen worden voorlopig gedaan door een ingehuurde coach van Holland Soccerways, terwijl Tax zondag op de bank zit.
Al snel werd duidelijk dat BVV'27 voetballend meer in zijn mars had. De Blitterswijckers lieten de bal makkelijker rondgaan. SVOC'01 had Bart Jenneskens na vier duels schorsing weer in de gelederen. Toch verliep het spel stroef bij de tricolores. Het eerste gevaar ontstond toen Roel Verkoijen vrij op het doel kon afgaan, maar met een tackle op de bal bezwoer Bram Tacken het gevaar. Bij de volgende aanval gaf Jimmy Lucassen een zuivere diepe bal op Lou van Kempen die strandde op keeper Nick Classens. Na een halfuur liet SVOC'01 zich wat meer zien, maar de openingstreffer viel aan de overkant. Jens Arts kopte uit een vrije trap de bal door op links naar Egzon Grguri die doeltreffend uithaalde: 1-0. Hans Tax heeft van de KNVB dispensatie gekregen om als interim-trainer te fungeren.