Afbeelding

De harmonie Servaas

In 1908 besloten de broeders van Servaas, het krankzinnigengesticht voor mannen, om een harmonie op te richten. Een van de eerste muzikanten was Eduard van de Venne uit Oostrum, huisschilder en glaszetter, die met de broeders mee was gekomen uit het Belgische Gent. De harmonie was op de eerste plaats bedoeld voor de ontspanning van de patiënten. Een toneelavondje werd muzikaal begeleid en als er kermis gevierd werd, speelde men een polka, wals of mazurka, waarop de mannelijke patiënten met elkaar een dansje konden maken. Maar ook kerkelijke plechtigheden werden muzikaal opgeluisterd, zoals de sacramentsprocessies op het gestichtterrein. Ook werden de patiënten muzikaal begeleid bij hun jaarlijkse bedevaart naar Tienray en Smakt. In de loop der jaren waren er op Servaas veel jubilarissen die steevast op een serenade konden rekenen. In 1968 vierde men het zestigjarig bestaan van de harmonie en de muzikanten werden bij die gelegenheid in keurige uniformen gestoken bij welke gelegenheid bovenstaande foto werd gemaakt. De bekende Broeder Maturus Laans was de moderator van de harmonie. De muzikale leiding was in handen van Jan Verstegen. Na een bestaan van ruim 80 jaar werd het muziekgezelschap in 1992 ontbonden.
Voor v.l.n.r.: Jan Verstegen; Piet Verstegen; Frans Verblakt; Twan van Els; Jan Lamers; Jan Cuijpers; Jo Swinkels (grote trom). Midden v.l.n.r.: Toon Willems; Martien Peters; Geert Vollenberg; Leo Thielen; Willem Lucassen; Ben Lucassen; Broeder Maturus Laans. Achter v.l.n.r.: Hermans (uit Hegelsom, kapper); Nol Verstegen; Piet Peters; Mart van Els; Bertus Reintjes (Leunen).

Foto: Privécollectie Twan van Els. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray.