De dood komt steeds later

Venray | Goemans Uitvaartzorg houdt op maandag 26 oktober van 20.00 tot 22.00 uur de lezing De dood komt steeds later door professor drs. dr. Doeke Post in De Weijer aan De Raetsingel 1 in Boxmeer. Ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van Goemans Uitvaartzorg wordt deze lezing aangeboden.

Wie beslist er dan over de behandeling? Kun je weigeren om allerlei ingewikkelde behandelingen toe te passen? En wanneer stopt de behandeling als die zinloos is geworden?

In deze lezing biedt Doeke Post handvatten om de regie te behouden. Hij beschrijft hoe mensen door betere medische zorg en betere levensomstandigheden steeds ouder worden, maar dat dit wel gepaard gaat met veel meer chronische ziekten en vaak ook een langere, soms pijnlijke lijdensweg naar het einde. Hoe houd je dan nog regie over je leven? Aan de hand van concrete voorbeelden uit zijn vroegere huisartsenpraktijk geeft hij inzicht in de vraagstukken die zich kunnen voordoen als iemand wordt getroffen door een dodelijke ziekte. Hij informeert de aanwezigen uitgebreid over de euthanasiewet en bespreekt de mogelijkheden van een levenstestament en een wilsbeschikking.

Ook wijst hij op de mogelijkheid van een behandelverbod en het aanstellen van een volmacht, voor het geval je zelf door coma of dementie niet meer in staat bent over je eigen leven te beslissen. Hoe houd je dan nog regie over je leven? Aan de hand van concrete voorbeelden uit zijn vroegere huisartsenpraktijk geeft hij inzicht in de vraagstukken die zich kunnen voordoen als iemand wordt getroffen door een dodelijke ziekte.