Bom nog niet onschadelijk

Tijdens het bodemonderzoek op het Mgr. Goumansplein in Venray hebben medewerkers van Bodac eind vorige week een nog onbekende bom aangetroffen. Het is een flink projectiel met een lengte van 60 centimeter. Wellicht is het een granaat die afkomstig is van een kanon.

Door Henk Willemssen

De bom is aangetroffen in de hoek tussen de oprit van het huis van deken Smeets en het trottoir van de Eindstraat. Deze hoek tussen de pastorie en de Eindstraat is uit voorzorg afgezet met schervendekens. Bodac, een specialistisch bedrijf in explosievenonderzoek, kon het projectiel niet thuisbrengen. "Ze weten niet zeker wat voor een bom het precies is. Daarom nemen ze geen enkel risico en is het projectiel ook nog niet onschadelijk gemaakt", zegt projectleider Rein Blaauw van de gemeente. De onontplofte bom is zo lang veiliggesteld onder een berg zand met een zware laadschop erbovenop. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) is ingeschakeld om het explosief te identificeren en onschadelijk te maken. De buurtbewoners ontvingen afgelopen zaterdag een brief van de gemeente. Daarin stond dat de EOD maandag zou komen om de klus te klaren. Maar dit is enkele dagen uitgesteld. Vrijdagochtend (morgen) komen medewerkers van de EOD polshoogte nemen. Als ze de bom herkennen, dan kan wellicht ter plekke de ontsteking worden verwijderd. "Maar het kan ook zijn dat ze bom meenemen in de bus naar een springlocatie", zegt Blaauw. "De gemeente heeft hiervoor een plek gereserveerd bij grindgat De Diepeling." Met zand- en grindbedrijf Teunesen uit Gennep is afgesproken dat bij de Diepeling, tussen Castenray en Tienray, onder een veilige berg zand explosieven tot ontploffing kunnen worden gebracht.

De werkzaamheden op het Mgr.Goumansplein zijn nu twee weken bezig. De licht verontreinigde bovenlaag wordt afgegraven. Vrachtwagens van transportbedrijf Van Herpen uit Geffen rijden af en aan om de grond, vervuild met asbest en een teerhoudende kolengruis, af te voeren. Het terrein wordt geregeld bespoten met water zodat het asbest niet kan verwaaien over de omgeving. De verwachting is dat er weinig oorlogstuig zal worden gevonden. Omdat het terrein in de loop naar de kerk ligt, bestaat het vermoeden dat het plein vlak na de oorlog al gesaneerd is. Afgelopen maandag is nog wel een lege huls van een raketmotor opgegraven.