Theo Laarakker met zijn nieuwste uitgave
Theo Laarakker met zijn nieuwste uitgave Foto: Frans Thonen

Nieuw boek van Theo Laarakker

Kunst en Cultuur

Nieuw Bergen | De gemeente Bergen is een nieuw fotoboek rijker. Het heet ‘Kruisen en Kapellen’ en is samengesteld en geschreven door Theo Laarakker uit Nieuw Bergen. Bijna honderd pagina’s met foto’s en tekst telt deze nieuwe uitgave en is voor 15 euro te verkrijgen bij de Primera in Nieuw Bergen. (Door Frans Thonen)

In april dit jaar tijdens de uitkomst van zijn fotoboek over Bergen, Aijen en Heukelom vertelde Theo Laarakker al dat hij werkte aan een fotoboek over veldkruisen en kapellen in de gemeente. Geïnspireerd door uitgaven over kruisen en kapellen in de omliggende gemeenten, vond Laarakker dat Bergen eigenlijk niet achter kon blijven. Puttend uit zijn eigen rijke archief, maar ook dankzij de medewerking van archieven en bijdragen van mensen uit de regio, kon Laarakker een compleet beeld van de kruisen en kapellen in de gemeente Bergen samenstellen. Daarbij heeft hij ook Heijen meegenomen omdat deze plaats tot 1973 deel heeft uitgemaakt van de gemeente Bergen. 

Uit de opsomming van Laarakker blijkt dat Noord-Limburg in het verleden een sterke katholieke geloofsovertuiging en devotie kende. “Kapellen en kruisen werden geplaatst ter bezinning voor stilte, gebed en rust”, schrijft Laarakker in de inleiding van zijn boek. “Er werden heiligen aangeroepen voor medische redenen, verzorging of bepaalde ziekten of als redder van de dood.” Eveneens is er een duidelijke relatie te leggen met het net over de Duitse grens gelegen bedevaartsoord Kevelaer. Langs de wegen die naar deze bedevaartplaats leiden zijn er veel kruisen en kapellen te vinden.    

Behalve uitgebreide informatie over kruisen en kapellen vindt de lezer in dit boekje foto’s en info over de nissen met heilige beelden, de oorlogsmonumenten en de dodenkruisen, die langs de wegen staan. Verder treft men wetenswaardigheden aan over de Köpkesmert en Tunneskermis in Aijen.

Deze nieuwste uitgave toont aan dat de publicatiedrift van de 69-jarige fotograaf, kunstenaar en historicus Theo Laarakker nog niet geluwd is. Eerder verschenen diverse fotoboeken over Bergen en Aijen, twee stamboomboeken over de familie Laarakker-Verhofstad en een boerderijenboek van zijn hand. Zijn nieuwste boek dat is vormgegeven door Jacques Haumann ligt zoals eerder genoemd voor 15 euro bij boekwinkel Primera in Nieuw Bergen. Ook bij Theo Laarakker, Jan van Eyckstraat 14 in Nieuw Bergen kan men terecht. Graag even van te voren bellen naar 0485 - 342 322.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT