Vincent van Gogh in Venray neemt deel aan de podcastserie De psychische pandemie.
Vincent van Gogh in Venray neemt deel aan de podcastserie De psychische pandemie. Foto: Persfoto

Vincent van Gogh in podcast De psychische pandemie

Venray Venray

Op Blue Monday, de meest depressieve dag van het jaar, lanceert de KRO-NCRV samen met NPO Radio 1 de podcast De psychische pandemie.

Journalist Tom Veldhuijzen duikt in de wereld van de GGZ en gaat op zoek naar de gevolgen van twee jaar coronapandemie op de mentale gesteldheid van Nederland. Het is bijna dagelijks in het nieuws: de mentale gevolgen van corona zijn groot, raken enorm veel verschillende groepen, en gaan ongetwijfeld nog heel lang doorwerken. Volgens het CBS is het aantal jongeren met psychische gezondheidsklachten gestegen van 12 procent vóór de pandemie naar 24 procent nu.

Directeur René Adriaanse van Vincent van Gogh in Venray vertelt: “Toen Tom ons benaderde om mee te werken aan deze podcast, zeiden we volmondig ‘ja’. Het is een mooie, waardevolle inkijk geworden in de wereld van de geestelijke gezondheid. En vooral belangrijk is de koppeling die Tom steeds maakt naar hoe je zelf mentaal weerbaarder kunt worden.”

Veldhuijzen start op de GGZ-locatie in Venray, een centrum met een uitgebreid behandelaanbod voor jeugd, volwassenen en ouderen. Van basis-ggz tot zeer specialistische behandelingen. Hij spreekt ter plekke met patiënten en behandelend personeel van verschillende afdelingen, ervaart de impact van corona in de behandelingen en in de hoofden van de patiënten. Hi ondergaat ook zelf een aantal therapieën. Hoe is het na twee jaar pandemie eigenlijk met zijn eigen mentale gesteldheid? In zijn eigen omgeving zag hij veel mensen wegkwijnen, ook gebeurde er iets bijzonder heftigs met een van zijn huisgenoten. Hoe vinden deskundigen dat hij zichzelf hier doorheen heeft geslagen?

In deze podcast gaat de journalist in alle gesprekken die hij voert ook actief op zoek naar manieren om mentaal weerbaarder te worden. Wat kunnen we doen om ook de mentale pandemie weer te boven te komen?

De podcast De psychische pandemie is vanaf maandag 17 januari te beluisteren bij KRO-NCRV op NPO Radio 1 via de link www.nporadio1.nl/podcasts/de-psychische-pandemie

Uit de krant