Afbeelding
Foto: Henk Lammen

Startsein praktisch verkeersexamen

Venray

Wethouder Cor Vervoort van Venray gaf maandagmorgen op het Schouwburgplein het startsein voor het afleggen van het praktisch verkeersexamen.

Verdeeld over enkele dagen gaan 433 kinderen van Venrayse basisscholen hun praktische vaardigheden op de fiets tonen. Basisschool De Meulebeek uit Oostrum beet dit jaar het spits af. Vorig jaar werd door corona het praktisch verkeerexamen niet afgenomen. “In 2020 kwamen er in Nederland zeven kinderen in de leeftijd van 0-15 jaar om door een ongeval in het verkeer. Daarnaast raken er jaarlijks ongeveer 2.000 kinderen in het verkeer ernstig gewond. Bij alle ongevallen met kinderen in de groep 0- tot 15-jarigen is ongeveer de helft als fietser betrokken bij een ernstig ongeval, een kwart als voetganger en een kwart als autopassagier. Nog altijd zorgt het verkeer voor te veel jonge verkeersslachtoffers”, zegt Nieki Kleinen van Veilig Verkeer Nederland, district Limburg.

Kleinen: “Veilig Verkeer Nederland werkt er daarom hard aan om zoveel mogelijk kinderen te laten deelnemen aan het VVN praktisch verkeersexamen. Kinderen die eerder geslaagd zijn voor het schriftelijk Verkeersexamen, kunnen nu in praktijk laten zien wat ze hebben geleerd. De route van het verkeersexamen is zorgvuldig uitgezet over ongeveer 4-5 kilometer en komt overeen met de dagelijkse werkelijkheid. Tijdens dit examen beoordelen diverse controleposten de kinderen op onder andere het stoppen voor verkeerslichten, het verlenen van voorrang en het aangeven van richting.”

Kinderen mogen alleen aan het praktisch verkeersexamen deelnemen op een fiets die aan alle wettelijke eisen voldoet. Om ervoor te zorgen dat alle kinderen over een veilige fiets beschikken, is er voorafgaand aan het examen een fietskeuring.

Uit de krant