Jos Waals:
Jos Waals: "Je moet je als oud-burgemeester niet meer met de lokale politiek bemoeien." Foto: Henk Lammen

Hoe is het toch met Jos Waals?

Venray

Stilzitten is niet voor Jos Waals weggelegd. Kwajongensstreken leert de oud-burgemeester van Venray nooit af, zo fietst hij nog steeds door de Grotestraat en is hij altijd in voor een geintje of stevige discussie. Toch merkt de 75-jarige Waals dat niet alles meer in de vijfde versnelling gaat. Dit jaar vierde hij voor het eerst in negen jaar weer carnaval in Venray. "Er is veel veranderd. Ik mis de blaaskapellen en de politiek werd niet meer op de hak genomen in de optocht. Tijdens de installatie moest er een buutreedner worden ingehuurd. Ik deed dat altijd zelf. Aan zelfspot ontbrak het nooit", zegt de oud-bestuurder doeltreffend.

Waals werd geboren op 31 oktober 1943. Zijn vader Franciscus Joseph Waals was op dat moment burgemeester van Dreumel. In 1946 werd zijn vader burgemeester van Lichtenvoorde. Zo groeide hij op in de Achterhoek, maar na de hbs in Doetinchem liet hij de regio achter zich. "Ik ging het huis uit toen ik 18 jaar oud was. Ik ging in militaire dienst en daarna studeerde ik sociale wetenschappen aan de rijksuniversiteit in Groningen." Na zijn studie ging hij aan de slag bij de stichting Natuur en Milieu Overijssel. "Ik werd toen eigenlijk een soort betaalde actievoerder. We streken neer in Kampen en daar kwam ik voor het eerst in aanraking met politiek." Samen met een paar buurtgenoten zette hij de lokale CDA-fractie in Kampen op. "Dat ontstond eigenlijk toevallig. Toen ik 35 jaar oud was, werd ik burgemeester van Nootdorp. Ik wilde wel graag burgemeester worden, maar niet omdat mijn vader dat ook was." Uiteindelijk was hij van 1980 tot 1991 burgemeester van Nootdorp. Van 1991 tot 2010 stond hij aan het roer in Venray. Na de herindeling nam Hans Gilissen het stokje over. "Ik ben altijd in Venray blijven wonen. We leven hier ontzettend prettig. Met politiek ben ik wel helemaal gestopt. Je moet je als oud-burgemeester niet meer met de lokale politiek bemoeien. Dat is niet netjes, dus dat doe ik ook niet."

RADBOUD

Je bent nooit te oud om te leren. Het is een statement dat zeker bij Waals past. Hij studeert ondanks zijn leeftijd nog steeds. Twee uur per week zit hij in de collegebanken van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij volgt colleges gericht op filosofie en het populisme. "Momenteel zit ik in het derde semester. Het gaat over de historie van de ontwikkeling van de islam. Die colleges moet ik natuurlijk ook voorbereiden, dus ik ben wel wat tijd met mijn studie bezig. Ik wil wel graag op de hoogte blijven." Waals vindt het prettig om belegen gesprekken te voeren met gelijk geïnteresseerden. Bij de eerste studiedag kwam hij zijn schoonzusje tegen. "Dat wisten we niet. Wel grappig natuurlijk om elkaar dan in de schoolbank tegen te komen." Daarnaast is Waals lid van een leesgenootschap met gepensioneerden academici. Het gezelschap zoekt elkaar nu zo'n vijf jaar op. "Ik lees momenteel Amerikanah van schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie. Het verhaal gaat over de slavernij. Invloeden zijn nog steeds merkbaar in de Verenigde Staten. Het is heel prettig om daar samen over te kunnen praten."

KLEINKINDEREN

Tussen de bedrijven door vindt Waals nog voldoende tijd voor zijn zes kleinkinderen. "De zevende is onderweg", zegt hij enthousiast. "Afgelopen zaterdag speelde een van mijn kleinzonen om 09.30 uur een voetbalwedstrijd in Vleuten. Daar ben ik gaan kijken. Daarna reden we door naar een verjaardag van een andere kleinzoon in Heemstede. Zo ben je toch lekker onderweg. Ik vind het niet jammer dat we wat verder weg wonen. Heerlijk rustig. Tijdens de vakanties hebben we regelmatig logeetjes, dat is altijd wel gezellig. We hebben ook geen vaste dag om op te passen."

ZUID-AFRIKA

Jarenlang verbleef Waals met zijn huidige vrouw in de maanden januari en februari in Zuid-Afrika. Niet alleen om de cultuur van het land te leren kennen, maar ook om te ontspannen op de golfbaan. "We reisden in Zuid-Afrika twee weken rond en daarna gingen we zes weken golfen. Met deze formule hebben we wel het hele land leren kennen. We hebben zelfs Winnie Mandela ontmoet tijdens een van onze reizen." Dit jaar bleef Waals met zijn vrouw dus in Nederland. "We zijn al op leeftijd en willen ook nog naar Griekenland en Moskou. Dus we hebben andere keuzes gemaakt. Over vijf jaar zijn we wellicht niet meer zo flexibel." Waals is sowieso meerdere keren per week te vinden op de golfbaan in Geijsteren. "Mijn vrouw kan wel een stuk beter golfen, maar dat is niet erg. Ze heeft competitie gespeeld."

WIELRENNEN

Waals is tegenwoordig onder meer actief als voorzitter van de fanclub van Wout Poels. Met de sport kwam hij toevalligerwijs in aanraking. In Nootdorp was hij de buurman van oud-Tourwinnaar Jan Janssen."Ik heb de familie toen goed leren kennen. We hebben nog regelmatig contact. Ik volg de sport tegenwoordig met speciale aandacht. Tijdens het afgelopen wereldkampioenschap ben ik ook gaan kijken naar de verrichtingen van Poels. Bijzonder om te zien hoe goed hij het doet. Dat geldt overigens ook voor Mike Teunissen."

Uit de krant