Afbeelding
Foto: ron koenen

Politie: camera's in woonhuizen

Venray

De politie gaat ook in Venray camera's ophangen in woonhuizen. Vooral panden die 'inbraakgevoelig' zijn komen ervoor in aanmerking.

Het zijn kleine en bolvormige camera's die bewegingen in het vertrek vastleggen. De bewoners krijgen dan direct een signaal op hun telefoon. "Ze moeten dan meteen de meldkamer van de politie bellen, zodat we in actie kunnen komen", zei politiechef Jan de Rooij in de commissie Werken en Besturen. De camera's kunnen ook ingezet worden tegen huiselijk geweld.

De politie geeft geen ruchtbaarheid aan de woningen waarin tijdelijk een camera hangt. "Nee, we gaan geen bordjes in de tuin zetten." Mensen met huisdieren zullen vaker een melding krijgen, omdat de camera ook reageert als een kat of hond door de kamer loopt. Het aantal woninginbraken in Venray ligt dit jaar tot nu toe iets hoger dan in 2016. Toch is er in de afgelopen jaren een dalende trend. Alhoewel de politie er nauwelijks in slaagt de inbrekers in de kraag te pakken. "Het oplossingspercentage ligt op 11 procent", zei De Rooij. "We moeten het hebben van sporen of iemand op heterdaad betrappen. Dat is heel moeilijk. Bovendien bekennen de daders vaak slechts één inbraak, terwijl we sterk het vermoeden hebben dat ze er meerdere hebben gepleegd"

De politiechef meldde dat iedere bewoner ook zelf een camera binnen of buiten het huis mag ophangen. "Dat is legaal en toegestaan. De beelden mogen ook worden opgeslagen", aldus De Rooij. " De camera mag buiten alleen op het eigen perceel gericht zijn. En niet op de oprit van de buurman."

Uit de krant