Afbeelding

Maatjes helpen vluchtelingen op weg in Venray 

Venray

Vrijwillige 'maatjes' maken vluchtelingen met een verblijfsvergunning wegwijs in hun woonomgeving. De gemeente Venray vindt het belangrijk dat deze statushouders worden geholpen om zelfstandig hun weg te vinden. Het maatjesproject is half oktober begonnen en is een proefproject van zes maanden.

Dit project is onderdeel van een breder initiatief vanuit de Werkgroep Vluchtelingen Welkom in Venray. Deze werkgroep wil statushouders kennis laten maken met Venray en hun integratie in de maatschappij bevorderen.  Vrijwillige maatjes helpen om de  zelfredzaamheid van statushouders verder te vergroten. Ze bieden praktische ondersteuning en ondernemen samen activiteiten. Ze ondersteunen dus bij het integreren en participeren. De soort ondersteuning van het maatje kan per statushouder verschillen. De één kan wat extra hulp gebruiken bij het leren van de Nederlandse taal of de administratie; de ander zoekt ondersteuning bij praktische vragen over opvoeding. Het kan ook gaan over het vinden en behouden van (vrijwilligers)werk, of over het opbouwen/uitbreiden van een sociaal netwerk. Het maatjesproject wordt begeleid door de Stichting Welkom op Weg. Zij koppelen de maatjes aan de statushouders. Welkom op Weg is in de gemeente Venray verantwoordelijk voor de begeleiding van statushouders in de eerste zes maanden dat ze hier verblijven. Het maatjesproject is een aanvulling op deze bestaande begeleiding. Naast de begeleiding van statushouders, ondersteunt Welkom op Weg ook de maatjes in de vorm van intervisie en deskundigheidsbevordering.

Voor meer informatie neem contact op met Tabitha Penninkhof van Welkom op Weg via telefoon 06-14 114 809 of e-mail welkom1@stichtingwelkomopweg.nl.

Uit de krant