Afbeelding
Foto: Eigen foto

Christoffel viert jubileum 101 jaar

Sport Overige sporten Sport

In 2021 bestond gymnastiekvereniging Christoffel 100 jaar. Door corona en het stilvallen van de lessen is vorig jaar besloten dit jubileum niet te vieren. Dit jaar viert de vereniging haar 101-jarig bestaan wél.  


De turnclub werd in 1921 opgericht door pater Nielen (1887-1941). Pater Nielen was sinds 1900 actief als leraar. In 1920 werd hij directeur van het patronaat en had hij de taak om de jongeren in Venray, voor wie in die tijd weinig activiteiten waren, zinvol bezig te houden. Hij zag de voordelen van sport; ontspanning en vorming van de jeugd. In zijn functie was hij in die tijd een belangrijke spil bij de opstart van diverse jeugdorganisaties. Hij stond aan de grondslag van de verkennerij, de jonge wacht, de toneelvereniging en de voetbal- en turnvereniging.


Hij zorgde ervoor dat er in een lokaal in het patronaat en een stel ringen en rekstok kwamen en hiermee werd een start gemaakt met turnactiviteiten in Venray. Het duurde tot 1921 voordat de vereniging R.K. Sint Christoffel opgericht werd in het patronaatsgebouw St. Antonius aan de Patersstraat. In die tijd mochten alleen jongens die de plechtige communie hadden gedaan lid worden van het patronaat, en daarmee ook van de turnvereniging.


Toen bleek dat deze sport bij veel Venrayse jongeren aansloeg, besloot pater Nielen een gymzaal in te richten met de toestellen. Ook koos hij de patroon van het bisdom, Sint Christoffel, die in zijn dagen een stoere atleet moet zijn geweest, uit als naam van de vereniging.

Vanaf het begin af aan doet Christoffel mee aan wedstrijden. Turnen was in die tijd meer een zaak van krachtpatserij dan van behendigheid en lenigheid. Ook werd er veel meegedaan aan demonstraties tijdens feesten, optochten en defilés. Tot 1928 maakte de zogehetn ‘Jonge Fanfare’ onderdeel uit van de club om de turners te ondersteunen met muziek tijdens hun optredens. Daarna bleven er tot 1966 drummers verbonden met de club ter muzikale ondersteuning.

Vanaf 1948 werd het ook dames toegestaan om lid te worden van de vereniging. Wel werd er nog in lange zwarte rokken gegymd, daarna in ballonbroeken, dit alles in voorbereiding op de pakjes die je nu ziet bij de dames.


Tijdens de oorlog lag de vereniging stil omdat het patronaat bezet was door de Duitsers en tijdens een van de bombardementen verwoest werd. Na de oorlog werd snel genoeg een oud leslokaal van de vroegere jongensschool (waar nu de schouwburg staat) als gymzaal ingericht. In 1960 verhuisde de vereniging naar een gymzaal aan de Minister Charles Ruysstraat. Ongeveer omstreeks 1966 werd de vereniging nog een keer verplaatst naar het pand aan de Langeweg, waar Christoffel, na een grondige verbouwing in 2011, nu nog steeds gehuisvest is.


Ter ere van het jubileum jaar 2021 zijn er diverse activiteiten door het hele jaar gepland. Op zaterdag 5 november wordt er een voorstelling in de schouwburg gegeven. De kaartverkoop hiervoor start in september. In juli vinden de jaarlijkse clubkampioenschappen in De Wetteling plaats en in september staat het kamp op de rol.


Binnenkort wordt er een feestavond/reünie georganiseerd voor iedereen die betrokken was, is, en/of zich nog steeds betrokken voelt bij de vereniging. Dit feest vindt plaats op vrijdag 1 juli in Zaal Zeven van hotel Asteria. Aanmelden hiervoor is verplicht en nog mogelijk tot zaterdag 25 juni. Dit kan middels een mail naar
info@christoffelvenray.com.

Uit de krant