Vanaf volgend seizoen krijgen vrouwen in het amateurvoetbal voor het eerst de kans om uit te komen in de hoogste mannenteams.
Vanaf volgend seizoen krijgen vrouwen in het amateurvoetbal voor het eerst de kans om uit te komen in de hoogste mannenteams. Archieffoto: Henk Lammen

Voetbal: vrouwen bij amateurs welkom in hoogste mannenteam

Sport

Met ingang van het seizoen 2021/’22 is het voor vrouwen in het amateurvoetbal mogelijk om uit te komen in de categorie A bij de mannen. Dat heeft de KNVB bekendgemaakt.

Dat vrouwen voortaan ook in de A-categorie bij de mannen kunnen uitkomen, is een historisch moment voor het amateurvoetbal in Nederland én wereldwijd, weet Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB: “Gemengd voetbal was in Nederland tot dusver mogelijk in de gehele jeugd. Zodra vrouwen echter de seniorenleeftijd bereikten, moesten zij kiezen tussen spelen in een vrouwencompetitie of gemengd blijven spelen in de B-categorie. Wij zien op basis van de huidige tijdsgeest en recente onderzoeksresultaten geen reden meer om daaraan vast te houden en kiezen voor gelijkwaardigheid en diversiteit. We willen dat meiden en vrouwen op basis van hun kwaliteiten en eigen ambities een passende plek in het voetballandschap vinden.”

Bij aanvang van het huidige seizoen begon de KNVB een pilot om te kijken of de regels veranderd konden worden.

Voor meer informatie klik hier. 

Uit de krant