Afbeelding
Foto: Illustratie Thomas Palmen

Speciale eenheid bestrijding brand gebouwen

Regio

Vanaf maandag 5 juni is de Specialistische Brandbestrijdingseenheid (SBE) van Brandweer Limburg-Noord operationeel. De SBE is een eenheid die aanvullende kennis, kunde en middelen biedt bij complexe brandbestrijding van gebouwen en ondersteunt de lokale brandweerpost.

De eenheid wordt ingeschakeld bij complexe inzetten, om samen met de lokale brandweerpost die als eerste te plaatse komt, de klus te klaren. Gebouwen worden steeds groter en complexer en de diversiteit aan gebouwen neemt toe. Toegepaste materialen en gebouwkenmerken veranderen. Zo verschillen de materialen van nu ten opzichte van de materialen van vroeger. En zorgt de energietransitie ook voor veranderingen. Met andere woorden de branden van vroeger zijn niet meer te vergelijken met de branden van nu. Het is bijna onmogelijk om al deze ontwikkelingen bij te houden en te verwachten dat alle medewerkers bij iedere gebouwbrand alles kunnen. Complexe gebouwbranden kunnen de kennis, kunde en middelen van de basisbrandweerzorg overstijgen.

De SBE is extra getraind en beschikt over extra materiaal voor brandbestrijding en beeldvorming van de brand. De SBE wordt standaard ingezet bij meldingen van grote gebouwbrand bij grote en complexe gebouwen die betrekking hebben op sport, agrarisch, industrie of winkelfunctie. Ook kan een basiseenheid of officier van dienst de SBE laten oproepen. De SBE is ondergebracht bij de 24h dienst medewerkers van kazerne Roermond en Venlo. De vorming van de SBE komt voort uit de ontwikkeling ‘De behapbare Basis’ bij Brandweer Limburg-Noord. Dit is een ontwikkeling waarin de basiseenheden goed getraind worden en oefenen op de meest voorkomende incidenten en risico’s in de regio. En bij complexere klussen die weinig voorkomen worden ze ondersteund door de specialistische eenheden. 

Uit de krant