Neuroloog Margot te Riele bezig met een zogeheten ‘video head impulse’-test, samen met Elco Buijs, klinisch neurofysiologisch laborant.
Neuroloog Margot te Riele bezig met een zogeheten ‘video head impulse’-test, samen met Elco Buijs, klinisch neurofysiologisch laborant. Foto: Eigen foto

Snel duidelijkheid over duizeligheid

Regio Zorg en Welzijn

De neurologen van Maasziekenhuis Pantein in Beugen hebben specifieke expertise op het gebied van duizeligheidsklachten. Duizeligheidsklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Door een speciale test is vaak al na één bezoek duidelijk wat er aan de hand is.

Bij een snelle beweging van het hoofd of verandering van houding kan duizeligheid optreden. Daar heeft iedereen wel eens last van, maar als het vaak voorkomt of als iemand aanvallen van duizeligheid ervaart, dan is dat heel vervelend in het dagelijks leven. Mensen worden soms angstig om dingen te ondernemen of om alleen te zijn. Het onderzoeken van de oorzaak is in zo’n situatie heel belangrijk.

Neuroloog Margot te Riele: “We vinden het belangrijk om mensen snel duidelijkheid te geven. Alle onderzoeken en testjes doen we daarom zoveel mogelijk tijdens één afspraak. Bijna altijd bespreekt de specialist nog op dezelfde dag het behandelvoorstel met de patiënt. We maken onder andere ook gebruik van de ‘video head impulse’-test. Daarmee kunnen we vaststellen of er afwijkingen zijn aan het evenwichtsorgaan.”

Zodra duidelijk is wat de oorzaak is van de klachten, is ook bekend welke arts iemand verder kan helpen. Soms is dat de neuroloog, maar soms ook een KNO-arts. En als iemand al wat ouder is, is soms de kennis van de klinisch geriater van belang. Deze specialist heeft veel kennis van ouderdomsgerelateerde klachten. En als er sprake is van een gevoel van flauwvallen en lage bloeddruk, dan komt vaak de cardioloog in beeld. “Wij proberen iedereen met klachten zo snel mogelijk met de juiste behandelaar in contact te brengen, zodat het dagelijks leven niet onnodig belemmerd wordt”, aldus Te Riele.

Uit de krant