Tbs'ers Rooyse Wissel hebben messen en drugs

Oostrum

Een groep tbs'ers, die vastzit op een gesloten afdeling in tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Oostrum, beschikt over een grote voorraad soft- en harddrugs, telefoons, contant geld en zelfs diverse vlees- en slagersmessen. Dat is te zien op beelden die in handen zijn van het EO-televisieprogramma Dit is de dag Onderzoek, dat woensdag 23 april een reportage over de situatie uitzendt.

Tbs'er Majid, die vastzit vanwege bedreiging van zijn gezin, is in een filmpje te zien met twee grote vleesmessen. 'Vier of vijf maanden heb ik die messen bij me, zegt hij op de beelden. 'Je kan hiermee een bloedbad aanrichten. Patiënten onderling, bezoekers en personeel. Op andere filmpjes laten de tbs'ers grote hoeveelheden contant geld zien, meerdere mobiele telefoons en een grote verzameling drugs. Volgens de tbs'ers betreft het heroïne, cocaïne, hasj en xtc-pillen, ter waarde van duizenden euro's.
De groep tbs'ers zit op een gesloten afdeling en mag zonder toezicht van personeel geen contact hebben met de buitenwereld. Toch slaagden ze erin om de door hen gemaakte opnames over te dragen aan onderzoeksjournalist Roelof Bosma. Voor de reportage die Dit is de dag Onderzoek woensdag 23 april uitzendt, voerde Bosma vele heimelijke telefoongesprekken met verschillende tbs'ers in de Rooyse Wissel. De tbs'ers geven in de gesprekken met Bosma aan dat personeelsleden de verboden spullen voor hen naar binnen smokkelen. De Rooyse Wissel is niet ingegaan op een aanbod om beelden over hun kliniek al voor de uitzending te bekijken en daarna op camera te reageren. Wel laat de kliniek in een schriftelijke reactie aan Bosma weten: 'Wij zijn de overtuiging toegedaan dat ons beleid afdoende waarborgen biedt voor een veilig behandelklimaat voor patiënten en medewerkers'.  

Uit de krant