Marokkaanse migratie 50 jaar | Peel en Maas - Al het nieuws uit Venray en omgeving
Logo peelenmaasvenray.nl
Foto: Henk Lammen

Marokkaanse migratie 50 jaar

  Nieuws

In de bibliotheek in Venray is een expositie te bekijken over 50 jaar Marokkaanse migratie met de titel Van arbeidsmigrant tot Nederlands staatsburger. De tentoonstelling werd vrijdag officieel geopend door Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch (CDA).

Er is veel veranderd tussen 1969 en 2019. Was er in 1969 nog sprake van een paar duizend Marokkaanse arbeidsmigranten in Nederland, in 2019 telt Nederland circa 400.000 burgers met een Marokkaanse achtergrond. Bovendien is de status van Marokkanen in Nederland veranderd van tijdelijke arbeidsmigrant naar Nederlands staatsburger met rechten en plichten. Deze verandering is niet zonder slag of stoot gegaan, getuige de maatschappelijke en politieke debatten over integratie en burgerschap ook vandaag de dag nog. In Halve eeuw Marokkaanse Migratie, een Gedeelde Geschiedenis staat een reizende tentoonstelling centraal. Hierin wordt de geschiedenis verteld aan de hand van opgetekende verhalen van Marokkaanse migranten en hun nakomelingen, foto's en audiovisueel materiaal, oude gebruiksvoorwerpen, posters, brochures en publicaties. Dit archiefmateriaal is afkomstig uit het archief van instellingen, Marokkaanse organisaties en individuen. Ook komen de verhalen aan bod van Marokkaanse Nederlanders uit politiek, sport, kunst- en schrijfwereld en de bijdrage van autochtone Nederlanders die vanaf het begin betrokken waren bij de participatie en emancipatie van deze nieuwe Nederlanders. In de tentoonstelling komt niet alleen de migratiegeschiedenis aan de orde, maar bijvoorbeeld ook de gezamenlijke sociale strijd tegen kernwapens en racisme in Nederland. De activiteiten in Limburg zijn georganiseerd door de Stichting Meer Kleur en Kwaliteit (SMKK) en het Provinciaal Platform voor Diversiteit (PPD). In samenwerking met de bibliotheek BiblioNu Venray is het mogelijk deze tentoonstelling in Limburg te vertonen. De tentoonstelling staat nog tot en met donderdag 2 januari in Venray. Tijdens openingstijden van het Bibliocenter kan iedereen gratis de tentoonstelling bezoeken. Foto Henk Lammen.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten