Elf studenten van Wijkleerbedrijf Venray straalden afgelopen donderdag tijdens de diploma-uitreiking.
Elf studenten van Wijkleerbedrijf Venray straalden afgelopen donderdag tijdens de diploma-uitreiking. Foto: Rikus ten Brucke

Klaar voor het werkveld

Nieuws

Wijkleerbedrijf Venray helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een diploma en een stevige plek in de maatschappij. Elf studenten hebben afgelopen week hun welverdiende diploma in ontvangst mogen nemen. Dankzij de opleiding zijn ze klaar om het werkveld in te gaan. "Op een student na heeft iedereen een baan of een vervolgstudie gevonden", vertelt Maaike van der Laak, projectleider bij Wijkleerbedrijf Venray trots.

Wijkleerbedrijf Venray is onderdeel van Calibrisadvies en leidt studenten naar een diploma in de zorg op mbo-niveau één en twee. "Onze studenten hebben allemaal een afstand tot de arbeidsmarkt. De studenten worden door de gemeente Venray naar ons doorverwezen en ze hebben allemaal een bijstandsuitkering." Vaak gaat het om statushouders die een plekje proberen te veroveren in de maatschappij. "Maar het kan ook een jonge moeder zijn met twee kinderen die net naar school gaan. Als ze wat meer tijd heeft, kan ze weer een opleiding gaan volgen. We werken veelal met vrouwelijke studenten. We hebben een paar mannen bij het Wijkleerbedrijf, maar de zorg blijkt toch meer voor vrouwen."

In september start er weer een nieuwe groep van veertien studenten en momenteel is er nog een groep bezig die in februari 2020 het diploma hoopt te behalen. Na de opleiding blijft Wijkleerbedrijf Venray de studenten begeleiden. "Het is zeker niet zo dat we niet meer naar onze studenten omkijken. Deze groep kan vaak wat extra ondersteuning gebruiken en die bieden wij. Zo hebben we ook een student gehad die bij haar baan moeilijk kon omgaan met het computersysteem. Daar hebben we haar mee geholpen en uiteindelijk had ze het in de vinger. Nu komt ze alleen nog langs om koffie te drinken. Dat is toch fantastisch."

Als studenten kiezen voor een mbo niveau 3 opleiding, dan worden ze ondergebracht bij bijvoorbeeld Gilde Opleidingen in Venray. Wat Van der Laak vooral mooi vindt, is dat de studenten mensen in de wijk duidelijk verder helpen. "De studenten werken onder meer met eenzame ouderen. Ze kunnen bijvoorbeeld samen een spelletje doen, een bakje koffie drinken of een kast opruimen. We vragen van de ouderen wel altijd iets terug. Ze kunnen bijvoorbeeld iemand helpen met de Nederlandse taal of als iemand goed kan haken, kan dat ook geleerd worden. Het mes snijdt zo aan twee kanten en dat is wel bijzonder."

Van der Laak genoot afgelopen donderdag zichtbaar tijdens de diploma-uitreiking. "De studenten zijn allemaal ontzettend gelukkig. Voor veel mensen is het hun eerste diploma. Dan is het erg dankbaar om dat te mogen uitreiken." Mensen die graag een steentje bijdragen aan Wijkleerbedrijf Venray kunnen meer informatie vinden via de website www.wijkleerbedrijf.nl/venray. Foto: Rikus ten Brücke.

Uit de krant