Logo peelenmaasvenray.nl
Foto: Ministerie van Defensie

Luchtverdedigingsysteem Patriot vernieuwd

  Nieuws

Met de aankomst van een vernieuwd wapensysteem op haar thuisbasis in De Peel tekent zich ook bij de Nederlandse luchtverdediging weer herstel af.

Twee grote kranen hesen afgelopen weekend zware wapensysteemdelen op militaire voertuigen. Het is het Patriot wapensysteem, dat na revisie en modificatie tot 2040 weer up-to-date voorbereid is op dreiging vanuit de lucht, zoals vliegtuigen en raketten. Het eerste van vier Patriot-systemen keerde zaterdag terug uit de Verenigde Staten, waar het een bijzonder ingrijpende 'levensduur verlengende behandeling' heeft ondergaan. Na de vereiste integratie- en controletesten draagt de Defensie Materieel Organisatie dit systeem eind juli weer over aan de Patriot-eenheid van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) voor hun trainingen en oefeningen.

In 2022 moeten alle vier de Nederlandse Patriot-wapensystemen het levensduur verlengend onderhoud hebben gehad en zijn gemodificeerd naar een nieuwe configuratiestandaard. Het eerste wapensysteem is in februari 2018 vertrokken naar de Verenigde Staten en keerde afgelopen weekend terug via de haven van Antwerpen. Via een verplaatsing over de weg is het systeem nu terug op de Luitenant-generaal Bestkazerne, thuisbasis van alle Nederlandse grondgebonden luchtverdediging. Het vernieuwde systeem, dat tot minimaal 2040 operationeel inzetbaar kan blijven, bestaat uit een vuurleidingscentrale, een radar en een vuurverdelingscentrale die door het personeel van het Letterkenny Army Depot (LEAD) in het Amerikaanse Chambersburg is gereviseerd en gemodificeerd. Samen met de aanstaande modernisering van de lanceerinrichtingen betekent dit dat de vier Patriot wapensystemen een significant betere capaciteit hebben tegen de 'gewone' lucht- als ook de raketdreiging. Zo voldoen de luchtverdedigers met de volledig vernieuwde Patriot lucht- en raketverdedigingssystemen weer aan de hoogste standaard binnen de luchtverdedigingswereld. Foto: Ministerie van Defensie.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten