San-Damiano terug van weggeweest

Nieuws

Het verbindingspad tussen twee nieuwbouwpanden op de hoek Paterslaan/Kruisstraat krijgt de naam San-Damianopad. Daarmee is die naam, na een halve eeuw, weer terug in Venray.

Sinds de brand in 2011 die café 't Podium en cafetaria Anytime volledig verwoestte, ligt het terrein op de hoek van de Paterslaan en Kruisstraat braak. Binnenkort wordt er echter weer gebouwd op de voormalige plek van 't Podium, niet op de voormalige locatie van Anytime. Er komen twee appartementengebouwen met in elk gebouw negen sociale huurwoningen en negen separate bergingsruimten op de begane grond. De verbinding tussen de twee gebouwen wordt vernoemd naar het voormalige karakteristieke hotelpand op de hoek. Dat werd begin jaren vijftig van de vorige eeuw door de Venrayse Derde Orde voor mannen en vrouwen verbouwd en werd toen Huize San-Damiano gedoopt. De godsdienstige vereniging ontplooide in Venray een groot aantal activiteiten.

Het gemengd koor, de naaikrans voor minderbedeelden, de missienaaikrans, de bibliotheek, het ziekentriduüm en het bureau van de Gezinszorg kwamen eruit voort. De gezinsverzorgsters werden ondergebracht in Huize San-Damiano. En er huisden ook enkele bejaarde mensen – het bestuur van de Derde Orde dacht toen al aan de oprichting van een bejaardencentrum. In de zaal van San-Damiano werden de niet-godsdienstige bijeenkomsten gehouden. Uiteindelijk kreeg het gebouw andere bestemmingen. De bibliotheek was er in gevestigd, maar het werd ook gebruikt voor bruiloften en vergaderingen en diverse verenigingen vonden er eveneens een onderdak. Later had het Turks pension Turk Yurdu er een onderkomen. De laatste bestemming was voor cafetaria Anytime en 't Podium.

Uit de krant