Afbeelding
Foto: Ron Koenen

Venray gaat optreden tegen woonoverlast

Nieuws

Venray gaat de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aanpassen om in te kunnen grijpen bij woonoverlast. De sancties kunnen variëren van geldboetes tot een tijdelijke woningafsluiting.

Per 1 juli 2017 treedt de Wet aanpak woonoverlast in werking. Die wet maakt het mogelijk dat de gemeenteraad de burgemeester de bevoegdheid toekent om bij ernstige en herhaaldelijke woonoverlast gedragsaanwijzingen op te leggen aan de overlastgever. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten staat daar positief tegenover. Gemeenten worstelen al lang met het weerbarstige probleem van de woonoverlast. Venray is een van de eerste gemeenten in Nederland die de APV gaat aanpassen om maatregelen te nemen tegen inwoners die overlast veroorzaken. Venray is daarmee een van de pilotgemeenten.

"Het instrument voorziet in een behoefte", aldus burgemeester Hans Gilissen over de aanpassing van de APV. "Het gaat vooral om conflicten als burenruzies en overlast. Mensen die na tien uur 's avonds geluidsoverlast veroorzaken, oude fietsen die op eigen terrein of de openbare weg liggen en andere vormen van woonoverlast." Burgemeesters krijgen in het kader van de aanpassing van de APV de mogelijkheid om handelend op te treden. "De straffen kunnen variëren van een geldboete tot een tijdelijk woningafsluiting van bijvoorbeeld drie maanden. Het is een nieuw instrument waarmee we nog geen enkele ervaring hebben. We zullen dan ook met de uiterste zorgvuldigheid dienen te handelen. Woonoverlast is landelijk, maar ook in Venray zeker een punt van aandacht." De gemeenteraad van Venray dient de aanpassing van de APV nog goed te keuren.

Uit de krant