Jagdpanzer 38(t), die speciaal voor het evenement uit Engeland overkomt.  Foto: Siete Meeter.
Jagdpanzer 38(t), die speciaal voor het evenement uit Engeland overkomt. Foto: Siete Meeter.

Museumpark omgetoverd tot tankbaan

Nieuws

Normaal lekker rustig, die twaalf hectare bos rond het Oorlogsmuseum in Overloon. Maar komend weekend even niet. Er is bij Militracks plaats voor 15.000 mensen. En er moeten er niet teveel bij komen.

Het Oorlogsmuseum organiseert het jaarlijkse evenement Militracks op zijn eigen grond rond het museum. En daar zit dan ook meteen de beperking voor de groei van het evenement in de toekomst. Met ongeveer zeven- tot achtduizend personen per dag is de rek er wel uit, denkt het museum. Het bos is dus bijna vol. Daarom heeft het dit jaar bewust wat minder reclame gemaakt voor het evenement. En er wordt nauwkeurig bijgehouden hoeveel mensen naar binnen en naar buiten gaan.

'Het gaat om kwaliteit, en niet om kwantiteit', meldt het museum. Die 'kwaliteit' moet vooral komen van de deelnemende voertuigen. Want Militracks is boven alles een stoer voertuigevenement. Stoer, maar met een scherp randje. Want de voertuigen zijn zonder uitzondering allemaal van Duitse makelij en dateren uit de Tweede Wereldoorlog. Opvallend daarbij is dat de voertuigen van de voormalige bezetter zich in een grote belangstelling mogen verheugen. En daar plukt het museum de vruchten van, omdat veel Militracks-bezoekers jaar-in, jaar-uit komen kijken. Het museumpark mag dan langzamerhand een maatje te klein aan het worden zijn, maar het lommerrijke karakter geeft wel een heel eigen groene kleur aan het geheel. Kortom, verhuizen is geen optie. Voorlopig zal Militracks dus nog wel een paar jaar in Overloon blijven.

Militracks is voor publiek geopend op zaterdag 20 en zondag 21 mei, beide dagen van 9.00 tot 17.00 uur. Het museum is dan ook open en er is op die dagen ook een grote militariamarkt.

Uit de krant